Бившият вече надзирател Георги Доков, който блъсна и уби дете, шофирайки след употреба на алкохол е осъден на 4 години и 10 месеца затвор. Решението на Окръжния съд в Пазарджик не е окончателно и подлежи на обжалване, информира news.lex.bg.

Делото срещу Доков премина по съкратената процедура, при която той призна всички факти в обвинителния акт.

Прокуратурата поиска 7 години затвор за подсъдимия, каквото беше и наложеното от съда наказание. При съкратената процедура обаче то се намалява с 1/3 и така той получи наказание от 4 г. и 10 месеца. Освен това подсъдимият няма право да шофира за срок от 6 години.

Пред съда той каза, че съжалява за случилото се.

Инцидентът стана на 30 август вечерта, когато надзирателят шофирал автомобила си "Опела Астра" по пътя между селата Сарая и Ивайло. Там той блъсна 16-годишния велосипедист Станислав Стоянов. В резултат на удара детето почина. Изследване установи 1.58 промила алкохол в кръвта му.

Веднага след инцидента той беше отстранен от длъжност и срещу него започна дисциплинарно производство. Впоследствие беше и уволнен.

В началото на наказателното производство срещу Доков прокуратурата поиска от съда да му наложи постоянен арест, но той беше пуснат на свобода срещу "парична гаранция" от 10 хил. лв. Това предизвика протести в града, заради които бившият надзирател беше върнат в ареста от втората съдебна инстанция.

Dnevnik.bg