Управляващата коалиция в Белгия се разпадна поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. От правителството излезе партията "Нов фламандски алианс", съобщи днес вицепремиерът и министър на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Министър-председателят (Шарл Мишел) се намира на аудиенция при краля, където ще обяви нов състав на правителството без партията "Нов фламандски алианс", заяви Рейндерс.

"Нов фламандски алианс", най-голямата политическа партия в холандскоезичната област Фландрия, през последните седмици блокираше подписването от Белгия на Пакта на ООН за миграцията, заплашвайки с излизане от управляващата коалиция, припомня агенцията.

В следващите часове ще се проведе правителствено заседание без министрите от фламандския алианс. От кабинета си тръгват негови ключови министри като вътрешният Ян Ямбон, на отбраната Зандер Лунс и на финансите Йохан Ван Овертвелдт. Напускат и двата държавни секретари - по миграцията и социалната политика.

Разпадът в управляващата коалиция започна в началото на седмицата, след като Шарл Мишел и неговата либерална валонска партия "Реформаторско движение обявиха, че Белгия ще подкрепи Пакта на ООН за миграцията. "Нов фламандски алианс" и неговият лидер Барт Де Вевер обаче отказаха да подпишат документа и заплашиха с излизане от коалицията.

Dnevnik.bg