Има очаквания за предсрочни избори в хората, това показват и социологическите данни, каза днес по БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя допълни, че познавайки нравите на българския политически живот, управляващата коалиция ще избере изборите да са в момент, който да бъде в неин интерес. Йотова обяви, че има огромен вакуум в отношенията между институциите.

"България няма никаква идея каква да бъде политиката й към нашите сънародници навън. Нямаме отговор на въпроса искаме ли тези хора да се чувстват българи и ако да, то какво да правим за това", каза вицепрезидентът. Йотова допълни, че нейният екип е подготвил концепция за българска институция от типа на Британски съвет и Институт "Сервантес".

Тя окачестви като "груба грешка, гаф на българското правителство, че няма да изпрати солидна делегация в Маракеш, която да каже защо България не приема Пакта за миграцията".

Според Йотова ако ЕС продължи да функционира по същия начин, ще има много тежка съдба. "Концепцията, по която се избират еврокомисарите, е сбъркана", е мнението на вицепрезидента. Според нея първо трябва да се определят проблемите, а след това да се определят комисарите.

Dnevnik.bg