Норвежецът Йоханес Бьо спечели зрелищна победа в първото преследване за сезона в Световната купа по биатлон. 25-годишният състезател допусна цели три грешки в стрелбата, но със страхотно бягане стигна до първото място след инфарктна битка с французина Кентин Фийон Майе и руснака Александър Логинов.

Бьо постигна втора победа от три индивидуални състезания през този сезон. Той вече има 24-и победи в кариерата си - 13 в спринта, шест в преследването, три в масовия старт и две в индивидуалното.

Бьо потегли от първа позиция, след като спечели спринта в събота. Олимпийският и трикратен световен шампион допусна една грешка в първата стрелба, но беше безупречен в следващите две и победата му изглеждаше почти сигурна.

Норвежецът обаче свали само три от петте мишени на последната стрелба и загуби лидерската позиция. Той все пак демонстрира изключителното си ски бягането и успя да изпревари само с една десета от секундата Майе, който не направи нито една грешка в стрелбата.

Логинов остана трети с един пропуск на стрелбището и пасив от 1.7 сек. Първите десетима в състезанието се събраха в по-малко от минута. Австриецът Симон Едер е четвърти - без грешка и с изоставане от 16.1 секунди, следван от сърнародника си Юлиан Еберхарт (+25 сек.).

Норвежците Тарей Бьо (+28.6 сек.) и Хенрик Лабе-Лунд (+32.9 сек.) завършиха шести и седми, а италианецът Лукас Ходер (+41.3 сек.), швейцарецът Бенямин Вегер (+41.7 сек.) и французинът Анотнин Гигона (+53 сек.) допълниха топ 10.

Двукратният олимпийски шампион в преследването и носител на Световната купа за последните седем години Мартен Фуркад не завърши състезанието. Французинът се отказа след последната си стрелба, след която се движеше 29-и с четири грешки.

Българските биатлонисти също нямаха добър ден и завършиха извън топ 40. Владимир Илиев е 42-и с четири грешки и изоставане от 3:20 мин. до Бьо. Красимир Анев допусна една грешка повече и остана 44-и с пасив от 3:37.2 мин. Антон Синапов се нареди 53-и от 56 завърши, след като свали 15 от 20-те мишени и изостана с 5:05.9 мин. от победителя.

Dnevnik.bg