Градска железница свързва Казичене и Банкя от днес. Инициативата е на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура".

Първата мотриса по трасето тръгна днес в 12.05 от Казичене и стигна в 13.15 ч на гара Банкя. Идеята е градската железница да свързва крайните квартали на града, като не се налага на пътниците да ходят до Централна гара за да стигнат, например, от Божурище до Подуене и обратно.

Концепцията за включване на влаковете в системата на градския транспорт е широко разпространена по света, казват от сдружението. У нас първи опит в тази насока се прави в края на 80-те години на ХХ век

За реализацията на идеята съществуващи влакове от вътрешността на страната, движили се доскоро до Централна гара София, се удължават до Банкя, създавайки нова услуга на територията на Столична община. В конкретния случай, удължените влакове са по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив.

Общо 5 влака ще се движат между Банкя и Казичене – два сутрешни, един обеден и два следобедни. Още от началото на следващата година сдружението ще продължи с настояването за увеличаване на броя влаковете. Същата организация може да се приложи за влаковете пристигащи в София от Перник, Своге и Драгоман.

От сдружението съобщават, че механичното удължаване на влакове няма да е достатъчно условие за дългосрочно и устойчиво привличане на пътници. Поради тази причина вече са изпратили искане до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за въвеждане на единна система за таксуване между влаковете на БДЖ и градския транспорт на Столична община.

Системата от градски влакове би могла да превозва до 30 хил. пътници само на територията на Столична община до 2030 г., а отчитайки и крайградските пътувания дневните пътувания могат да достигнат до 100 хиляди. Ефектът за БДЖ би означавал нови между 1 и 10 милиона пътувания годишно, според степента на интегриране на влаковете с градския транспорт. Посоченият ръст ще се равнява на между 5% и 48% спрямо това, което в момента БДЖ превозва на територията на цялата страна.

Dnevnik.bg