В енергетиката има тежък държавен картел, а заради високата цена на тока за бизнеса, който в последните седмици е поскъпнал с 350%, затвориха редица предприятия, каза днес по Канал 3 председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Според него заради лошата политика на държавата в сектора цената на тока е убийствена и непредсказуема.

Домусчиев каза, че в основата на държавния картел е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който чрез ТЕЦ "Марица изток" 2, мините, които доставят въглищата и АЕЦ "Козлодуй", диктува цените. Той уточни, че в момента, заради високите цени на тока на енергийната борса, има спрели временно чугунолеярния предприятия и заводи за обработка на метал. Председателят на КРИБ прогнозира, че заради електроенергията предстои поскъпване на стоките и услугите, а през лятото вероятно ще скочи драстично и цената на тока за бита.

Теменужка Петкова ще ни забаламоса

Според Домусчиев при тази ситуация би трябвало да се свика съвета за национална сигурност, а ДАНС да направят проверки и да арестуват спекулантите. Вместо това, премиерът Бойко Борисов натоварил министърът на енергетиката Теменужка Петкова да реши проблема. През седмицата тя обясни, че според Българската независима енергийна борса, поскъпването на тока е в определени дни и часове, което се обяснявало със завишено търсене от страна на участници на пазара.

"Аз нямам надежда. Петкова от години е министър, но нищо не се променя. Тя ще ни забаламоса като политик с цените на борсите в Румъния и Унгария, но нека към техните цени хората да добавят 37 лева задължение към обществото на всеки мегават, да добавят високите такса достъп и пренос, в които е включен и студен резерв, какъвто няма почти никъде в Европа, да добавят всичките екстри. Скоро ще трябва да добавят и емисиите, които ще плаща БЕХ за емисиите от въглищните централи", обобщи Домусчиев.

Той поясни, че в енергетиката няма никакви реформи и даде пример, как в гръцкия ТЕЦ "Агиос Димитриос", с мощност сходна с тази на "Марица Изток" 2, работят 770 души със сезонно заетите, докато у нас са 2405.В същото време в мините били ангажирани 2500 човека, при 7200 в България.

Предсрочните избори не са решение

Попитан дали ще има предсрочни избори, Домусчиев обясни, че няма да вземе отношение, защото това не му е работа. Той все пак даде гледната точка на бизнеса: "Нашата позиция, е че предсрочните избори не са решение. Не може улицата да диктува. Независимо кое е правителството - ляво или дясно, то трябва да се остави да си изпълни програмата. Временните правителства винаги са водели до лошо".

Коментирайки новия бюджет Кирил Домусчиев каза, че той е добър, защото в него има заложени доста разходи за хората. Това, което КРИБ не приели, било договарянето на четири очи със синдикатите за увеличаване на максималния осигурителен праг и минималната заплата. "Това не кореспондира с предизборните обещания и стратегията на управляващата коалиция. Въпросът е дали да вярваме на следващите избори, че ще бъдат спазени обещанията, които дават", допълни той.

Според Домусчиев приходите в бюджетната сфера биха могли да са и по-добри, ако там се извършат реформи. Той поясни, че в частния сектор също ще растат приходите, ако някой иска да си запази кадрите. "Догодина очакваме двуцифрен ръст на средната работна заплата, но за хора специалисти", е мнението на председателят на КРИБ.

Dnevnik.bg