Ривър плейт" направи обрат срещу "Бока хунииорс" и спечели Копа Либертадорес. "Милионерите" постигнаха драматична победа с 3:1 след продължения на стадион "Сянтяго Бернабеу" в Мадрид и с общ резултат 5:3 вдигнаха най-престижния трофей в Южна Америка за четвърти път в своята история.

Грандовете на аржентинския футбол се изправиха един срещу друг във финала за пръв път в 59-годишната история на турнира. В първата среща на стадион "Бомбонера" двата отбора направиха вълнуващо 2:2.

Реваншът трябваше да е на "Монументал" преди две седмици, но се провали заради атаката срещу пристигащия на стадиона автобус с футболистите на "Бока". Заради инцидентите футболната конфедерация на Южна Америка реши да премести мача в Мадрид.

През първото полувреме "Ривър" беше отборът, който владееше повече топката и по-често се задържаше около наказателното поле на съперника. "Бока" обаче беше добре организиран в отбрана, не допускаше чисти положения пред Естебан Андраде и в същото време атакуваше много по-опасно.

В 10-ата минута "Бока" можеше да открие резултата с първата си атака. Центриране от левия фланг на Лукас Оласа изненада защитниците на "Ривър", които едва успяха да изчистят в корнер.

При последвалото центриране Пабло Перес се озова на отлична позиция на далечната греда и стреля от воле, но твърде слабо, за да затрудни Франко Армани.

След половин час игра се стигна до нова опасност пред вратата на "Ривър". Наитан Нандес получи шанс да изпълни пряк свободен удар на границата на наказателното поле фронтално срещу вратата. Изстрелът му не беше добър и срещна стената. Топката обаче се озова Пабло Перес, който шутира с десния крак по диагонала, но защитник на "Ривър" се хвърли на шпагат и предотврати второ попадение.

В 40-ата минута вратарят на "Бока" Андрада допусна грешка и подари топката на играч на "Ривър" при опит да я изчисти. "Милионерите" обаче не се възползваха от ситуацията и секунди по-късно бяха наказани с мълниеносна контраатака.

Нандес изведе Бенедето с дълъг пас по земя през центъра, а голмайсторът на "Бока" овладя топката, излъга последния противников бранител и спокойно насочи топката покрай Армани - 1:0.

Бенедето вкара петия си гол в турнира, като всичките му попадения са отбелязани в двата полуфинала с "Палмейрас" и в двете финални срещи с "Ривър".

Играчите на "Ривър" влязоха амбицирано във второто полувреме и започнаха по-често да обстрелват вратата на Андрада. Десет минути след почивката се стигна до спорна ситуация в наказателното поле на "Бока". Прато изпревари Андрада за топката и беше съборен от вратаря, но реферът Куня отсъди нарушение в атака.

"Милионерите" продължиха да търсят настойчиво гола и усилията им дадоха резултат в 68-ата минута. Те организираха отлична атака, при която Фернандес намери Прато непокрит на границата на вратарското поле и нападателят не пропусна - 1:1.

Двата отбора не успяха да излъчат победител в редовното време и стигнаха до продължения. Само 90 секунди след началото на първото "Бока" остана с човек по-малко на терена. Уилмар Бариос настъпи грубо влезлия на шпагат в краката му и получи втори жълт картон.

След изгонването на Бариос "Ривър" натисна, а играчите на "Бока" се прибраха дълбоко в своята половина. "Милионерите" започнаха да обсипват вратата на Андрада с изстрели, но твърде неточно.

"Бока" се защитаваше с всички сили и използваше всяка възможност да бави времето. В 109-ата минута обаче Хосе Кинтеро проби жълто-синята стена със зрелищен гол. Колумбиецът получи на границата на наказателното поле и отправи страхотен изстрел с левия крак, при който топката срещна гредата и влетя в мрежата.

Драмата продължи с пълна сила. "Бока" се хвърли в атака и въпреки че остана с девет души заради контузия на Гаго, беше много близо до изравняване. След центриране от корнер Леонардо Хара стреля от воле, но топката се отби в десния страничен стълб на Армани.

В последните секунди, когато вратарят на "Бока" Андрада се включи в наказателното поле на "Ривър" за поредното центриране, Гонсало Мартинес отбеляза трети гол на празна врата.

"Ривър" спечели турнира за четвърти път от шест финала и излезе на четвърто място във вечната класация. С повече отличия са само "Пенярол" (5), "Ривър плейт" (6) и "Индепендиенте" (7).

Дневник