Органите на реда вв Франция са започнали разследване на евентуална намеса на Русия в масовите протести в страната, заяви за радио RTL министърът на външните работи Жан-Ив ле Дриан, цитиран от "Блумбърг". Той не разкри подробности и само каза, че ситуацията се наблюдава от спецслужбите.

По-рано през деня Службата за национална сигурност на Украйна идентифицира двама души сред протестиращите, които се появиха със знаме на т.нар. Донецка народна република. В съобщението на агенцията се казва, че по сходен начин Русия може да нагнети напрежение и в други държави, сред които и България.

Според организацията Алианс за защита на демокрацията около 600 профила в "Туитър", за които се предполага, че разпространяват пропапагндни възгледи на Кремъл, са пренасочили вниманието си към Франция и усилено използват #giletsjaunes ("жълтите жилетки").
Профилите, които наблюдават от Алианса, обикновено се занимават изключително със САЩ и Великобритания. Но от една седмица френските протести са сред водещите теми на публикациите им, казва Брет Шейфър, анализатор в базираната във Вашингтон организация. "Това е доста силен сигнал, че има интерес към преувеличаване мащабите на конфликта за аудитория извън Франция."


Шейфър дава пример с нещо познато от други кампании на Кремъл за дезинформация - твърдения, че полицията се солидаризира с протестиращите и има случаи, в които отказва да употреби сила срещу тях. Целта е да се подрони доверието в правителствата на Запад и да се внушава, че либералните демокрации са в упадък.

Повечето от съдържанието в туитовете на тези профили идва от руски държавни медии като Sputnik, RT и Ruptly, които следят с особено внимание сблъсъците. Според RT нейни 12 репортери били пострадали - далеч повече от тези на която и да е друга медия.
През последните дни Sputnik и RT твърдят, че повечето френски полизаи вече не подкрепяли президента Еманюел Макрон и вземат страната на протеста. Източниците им са от два малки профъюза, представляващи под 4% от гласовете на националните синдикални избори по-рано тоз ичесец.


Двете руски медии излъчиха и репортаж с популярно във френските социални мрежи видео как полицаи в град По свалят шлемовете си, което било солидарността им с демонстрантите. Местни полицаи и журналисти казаха, че това няма нищо общо със случилото се - полицаите свалили за кратко шлемовете си, за да поговорят с протестиращите, след което отново ги поставили.

След като "Блумбърг" настояли за разяснение от Sputnik, статията с видеото е допълнена с израза "което засега не е потвърдено". От RT обяснили, че няма да променят нищо, защото лидерът на малкия полицейски синдикат бил цитиран от други медии.

Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ) "зад гърба на мирните протестиращи (руските спецслужби) прибягват до организирането на безредици и насилие във Франция, те могат да организират подобни провокации в Белгия, Германия, Испания, България и други европейски държави".
От СБУ обясняват и кой е на снимката със значето на ДНР - това са Сорлин Фабрис и Ксавие Моро. Първият е посочен като член на центъра "Катехон" под егидата на Константин Малофеев (наричан в медиите "православният олигарх") неговата Фондация "Св. Василий Первозванни". В надзорния съвет на "Катехон" участват идеолози на руското евразийство като президентският съветник Сергей Глазев и Александър Дугин. Моро от 17 години живее в Русия и от 2013 г. е неин гражданин, твърди още СБУ. Той е основател на Европейския център за стратегически анализи "Стратпол" и участва в обществената организация "Изток Франция - Солидарност с Донбас", която според украинската агенция е под контрола на руските спецслужби.

Дневник