Въпреки че България няма да се присъедини към Глобалния пакт на ООН за безопасна, регулирана и редовна миграция, страната запазва правото си да прилага "онези части от документа, които обслужват интересите ѝ". Това обявява зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред присъстващите на последното заседание на Министерския съвет, провело се миналата сряда, се вижда от оповестената стенограма.

Официалното решение на правителството е страната да не участва със свои представители в Междуправителствената конференция за приемане на пакта, която ще се проведе в Мароко на 10 и 11 декември. Кабинетът също така реши при последващо гласуване на резолюция в Общото събрание на ООН за утвърждаване на вече приетия пакт постоянният представител на България в ООН да гласува с "въздържал се".

Според Георгиев някои от предложенията в пакта са в интерес на страната и могат да бъдат използвани. Други обаче пораждали загриженост, а в българското общество все още имало нееднозначни тълкувания какви задължения се пораждат от приемането му.

"Запазваме правото в последствие да се възползваме от онези части от документа, които обслужват интересите на България", уточнява зам.-министърът на заседанието на Министерския съвет.

Позицията му е подкрепена и от един от най-големите критици на пакта Красимир Каракачанов. Министърът на отбраната и вицепремиер подчертава, че в световен мащаб има сериозни резерви към документа, като посочва няколко страни, които са против него.

Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че иска дебат по темата и призова премиера Бойко Борисов "да обясни кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес". По думите ѝ това е документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като "добро и неизбежно явление".

Няколко дни след това лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че позицията на правителството е да не се подписва пактът. Според външния министър Екатерина Захариева БСП се опитвала да отклонява вниманието от собствените си проблеми и да всява неоснователни страхове в хората, подвеждайки ги с информацията, че България се е присъединила към пакта на ООН за миграцията.

Дневник