Германия се отказва от искането си всички държави членки на ЕС да приемат бежанци по време на мигрантски кризи, предаде "Файненшъл таймс". Решението е включено във френско-германски документ, целящ да сложи край на продължаващите две и половина години разногласия по реформата на правилата за мигрантите. Въпреки промяната в Берлин, много наблюдатели са песимистично настроени за перспективата за пробив преди започващата в четвъртък двудневна среща на лидерите на ЕС.

Във френско-германския документ, видян от "Файненшъл таймс", се съдържа "механизъм за солидарност" за държавите членки, за да споделят отговорност при голям брой мигранти, включително чрез релокация на търсещи убежище от страните на предна линия.

В него обаче се говори и за възможност дадена държава членка при наличие на основание да се отклони като приложи алтернативни мерки за солидарност. Това е шанс за страни като Полша и Унгария, които категорично отхвърлиха задължителните квоти за бежанци.

Документът е част от продължаващата от дълго време битка за предложената реформа на Дъблинския регламент, който определя как да се разпределят търсещите убежище в Европа. Инициативата за реформа бе подета в отговор на притока от мигранти през 2015-2016 г.

В новия документ се посочва, че отклоненията от мигрантските квоти ще бъдат ограничени във времето изключения, които ще зависят от достатъчното участие от страна на други държави.

Според много дипломати е малко вероятно френско-германският план да разреши вътрешния конфликт в ЕС за миграцията. Италия и някои други южноевропейски държави вероятно няма да са доволни от предложението за отпадане на задължителната релокация, както и от други аспекти на плана, които поставят значителна отговорност за мигрантите в страните, където те първо пристигнат.

Дневник