Гласуването на споразумението за Брекзит в британския парламент, което трябваше да се състои утре, вероятно ще бъде отложено, съобщи Би Би Си като се позова на два източника от британския кабинет. Все още няма официално потвърждение на информацията. Сделката вече беше подкрепена от лидерите на ЕС, но трябва да бъде одобрена и от британския парламент, за да влезе в сила.

По-късно днес премиерът Тереза Мей ще направи изявление. През изминалите дни "Даунинг стрийт" многократно настоя, че вотът ще се състои, въпреки очакваната загуба за Мей.

Планът на премиера среща съпротива както от средите на евроскептиците, така и на привържениците на ЕС сред 314-те депутати от Консервативната партия и 313-те депутати от опозиционни партии. Против вече заявиха, че ще гласуват опозиционни партии, малката северноирландската Демократическа юнионистка партия, на която правителството разчита за ключови гласувания, както и депутати от Консервативната партия.

Мей предупреди в неделя депутатите, че ако отхвърлят предложеното от нея споразумение, страната ще навлезе в "непознати води" и несигурната ситуация може да доведе до нови избори. Тя многократно заяви, че постигнатата от нея сделка е най-добрата и единствената възможна, теза, поддържана и от Брюксел.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева подчерта днес, че ЕС няма да предоговаря Споразумението за оттеглянето.

Лидерът на Лейбъристите, който се надява да използва поражението на Мей, за да предизвика предсрочни избори, каза: "Правителството реши, че сделката за Брекзит на Тереза Мей е толкова катастрофална, че направи отчаяна стъпка като отложи собственото си гласуване в последния момент". "Ние нямаме функциониращо правителство", допълни Корбин.

По-рано днес Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит, без да се консултира с другите страни членки на съюза. Решението бе приветствано от противниците на излизането. Извънредното тълкувателно решение гласи, че "Великобритания има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерение за напускане на ЕС". Решението следва становището на генералния адвокат на Съда на ЕС. То засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум, който да попречи на оттеглянето на Великобритания от съюза, предвидено за 29 март 2019 г.

Дневник