За втори път в историята апарат, направен от човек, напусна пределите на Слънчевата система. Американската космическа агенция НАСА обяви, че след подробен анализ на данните от борда на "Вояджър 2" е установено, че на 5 ноември сондата е преминала хелиопаузата, която отделя хелиосферата от междузвездното пространство.

В момента космическият кораб се намира на около 18 млрд. километра от Земята. Екип от учени все още може да комуникира с апарата, но информацията пристига вече по-бавно.

През 2012 г. "Вояджър 1" стана първият космически кораб, който успява да достигне междузвездното пространство. Така програмата "Вояджър" на НАСА стана една от най-успешните ѝ мисии.

Двете сонди от тази програма са изстреляни през 1977 г. И на двете има златни фонографски дискове със записана музика, приветствия и образи от Земята. На "Вояджър 1" е и родопската песен "Излел е Делю хайдутин", изпята от Валя Балканска.

Апаратите се захранват от плутоний, който произвежда енергия при естествения си разпад. Екипът на програмата би трябвало да започне да изключва инструментите след 2020 г., а до 2025 г. двете сонди най-вероятно ще останат без захранване и ще замлъкнат завинаги.

"Вояджър 2" стана първият космически апарат, прелетял край четирите планети гиганти в Слънчевата система. Това позволи да бъдат открити 3 нови луни на Юпитер, 4 - на Сатурн, 11 - на Уран и 6 - на Нептун. Дотогава нито един космически апарат не бе прелитал толкова близо до Уран и Нептун.

"Вояджър 1" пък пое по друга траектория. След като прелетя край Сатурн, той не се отправи към Уран и Нептун, а към междузвездното пространство.

Очаква се до заглъхването на сигнала от двете сонди учените да съберат достатъчно информация за външния слой на Слънчевата система, за да могат да сравнят дали той е еднакъв и на двете места, през които апаратите я напускат.

Дневник