В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор "Пчеларство", съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието след днешния протест на пчелари пред ведомството и срещата с тях на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Пчеларите настояваха държавната помощ "de minimis" да се увеличи от 5 лв. на 40 лв. заради ниските добиви и загубите през тази година и да се уреди трайно субсидиране в сектора, а също и за ограничаване на използването на пестициди в земеделието, което е основна причина за измирането на пчелите.

"Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които са пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани за здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране", е цитиран да казва след срещата Иванов.

Иванов добави, че министерството е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните за покупка на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите в случай на поява на масови заболявания.

Той изтъкна, че друг проблем при производителите на мед е големият брой организации, които ги представляват. До момента са регистрирани 17 организации, а днес в Министерството беше заведена декларация, подписана от над 40 организации, каза той.

Дневник