Британският премиер Тереза Мей обяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента, което бе насрочено за утре и ще се върне в Брюксел, за да продължи разговорите с европейското ръководство.

Изявлението ѝ в Камарата на общините, което се предаваше на живо по британски телевизии, потвърди информация на медии в Обединеното кралство, които очакваха вотът да се отложи, защото премиерът смята, че ще загуби. Особена спорна в сделката, постигната с Евросъюза броени месеци преди Великобритания да напусне блока на 29 март 2019 г., бе договорката за т. нар. "предпазна мрежа", която ще се задейства в краен случай, за да се избегне "твърда" граница с Ирландия.

"Гардиън" писа по-рано днес, че над 100 консервативни депутати са обещали да отхвърлят сделката в парламента. Против вече заявиха, че ще гласуват опозиционни партии, малката северноирландската Демократическа юнионистка партия, на която правителството разчита за ключови гласувания, както и депутати от Консервативната партия.

Торите обаче не реагираха еднозначно и на последните думи на Мей. Влиятелният депутат Джейкъб Рийс-Мог каза, че тя или "трябва да управлява, или да подаде оставка". В противен случай "рискува да вкара (лидера на лейбъристката опозиция) Джеръми Корбин, като не успее да осъществи Брекзит. Не можем да продължаваме така."

Мей не уточни за кога се отлага вотът. За да бъде предотвратено поражението, той може да е другата седмица или рано през януари, макар че това би изгубило време, нужно за парламента, за да гласува нужното законодателство за напускане на ЕС, отбелязва вестникът. Крайният срок е 21 януари - именно тази дата е записана в закона за напускането на ЕС, приет през юни.

Четвърт час след изявлението ѝ лирата удари 20-месечно дъно спрямо долара - до 1.2524 за долар.

"Предпазната мрежа"

"Ако гласуването се състои, ще загубим", тъй като сделката ще бъде отхвърлена "със значително мнозинство", обясни Мей. Тя обясни, че допълнителното време преди вота ѝ е нужно, за да опита да договори допълнителни "гаранции" - разговор, за който по думите ѝ европейските лидери са готови.

Тя подчерта, че "предпазната мрежа" - клаузата за статута на Северна Ирландия и границата с Република Ирландия - не може да бъде премахната от споразумението с ЕС. Премиерът обаче увери, че ще опита в Брюксел да търси гаранции, за начина, по който ще се прилага предпазният механизъм.

"Предпазната мрежа" предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента. След днешното изявление Найджъл Додс, който оглавява групата на ДЮП в камарата, възрази, че не вярва на Мей и че парламентът "не може да приеме" протокола и премиерът трябва да договори промени в сделката с ЕС.

Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода. В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.

"Сделка или втори референдум"

"Фактът е, че Брекзит ще създаде нова ситуация и на 30 март границата ще стане външна граница на ЕС и на общия пазар... Говорих с жители на границата и те не искат връщане на "твърда граница". Ако парламентът иска запазване на съюза, трябва да ги слуша. Тя изложи възможности, за да се избегне и без това "временната" по думите ѝ "предпазната мрежа" - като например удължаване на преходния период.

"Нямам съмнение, че това е правилната сделка," добави премиерът. Проблемът пред Камарата а общините обаче е "много по-фундаментален" от сделката: "Иска ли тази Камара да осъществи Брекзит? Ако да, иска ли да го направи със сделка с ЕС... Трябва да се запитаме дари сме готови да направим компромис. Защото не може да има успешен Брекзит без компромис."

Като алтернатива тя изложи възможността за втори референдум за излизане от ЕС, която рискува "да раздели страната отново, докато трябва да се борим, за да я обединим." Мей настоя, че дори модел на отношения с Евросъюза като тези на Новрегия и Канада би изисквал "предпазна мрежа".

Едностранно решение

По-рано днес Съдът на ЕС постанови, че британското правителство може да реши едностранно да отмени Брекзит, без да се консултира с другите страни членки на съюза. Решението бе приветствано от противниците на излизането. Извънредното тълкувателно решение гласи, че "Великобритания има правото да оттегли едностранно уведомлението за намерение за напускане на ЕС". Решението следва становището на генералния адвокат на Съда на ЕС. То засили надеждите на противниците на Брекзит за произвеждане на нов референдум, който да попречи на оттеглянето на Великобритания от съюза, предвидено за 29 март 2019 г.

Правителството на Мей го определи като безсмислено, защото Великобритания няма намерение да спира Брекзит. Според критици на плановете на Мей обаче то отваря различни варианти, сред които забавянето на Брекзит за още разговори или отмяната му, ако избирателите си поменят мнението.

Дневник