Искаме признаване на историята такава, каквато е - това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в Брюксел, цитирана от БТА. Тя е в белгийската столица за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

По нейните думи подписването на Договора за добросъседство не означава, че всичко е свършено, а това е началото на процеса и работата. Вицепремиерът посочи, че българският национален интерес предполага Македония да бъде в НАТО и да започне преговори с ЕС за присъединяване. Захариева призова за резултати от работата на българо-македонската комисия от историци.

Тя изрази очакването комисията да достигне до някакви общи позиции по отношение на историята, още повече тогава, когато има автентични източници - автобиографии, писмени следи. Не искаме нищо необичайно, искаме истината за историята на двете държави, добави Захариева.

Тази сутрин в телевизионно интервю колегата й вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложи към Договора за добросъседство между двете страни да бъде подписан анекс, според който "историята на днешна Македония е обща с тази на България до 1944 г". "Ако откажат - няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС", формулира идеята си Каракачанов, който е и лидер на ВМРО.

Пред български медии в Брюксел Захариева е уточнила, че България има изрично изискване, ако се вземе решение за начало на преговори за присъединяване на Македония към ЕС, да се изпълняват всички поети ангажименти по отношение на добросъседството. "Никоя от европейските държави не желае да внесем нашите проблеми в ЕС и те да станат причина понякога за вътрешни противоречия. Нерешени въпроси не бива да остават преди членство в ЕС. Преди започване на преговорите по всяка глава има задължение за съгласие на всички държави от ЕС", каза вицепремиерът Захариева.

Дневник