Минималната заплата във Франция ще се увеличи със 100 евро догодина и няма да бъдат вдигани данъците на пенсионери, получаващи под 2000 евро месечно.

Тези отстъпки направи френският президент Еманюел Макрон в обръщение, излъчено по френските телевизии. То също така обеща, че данъчната реформа и планирани облекчения ще бъдат ускорени, ще се търси и начин големите компании и заможните граждани да помагат повече, без да се връща данъкът върху богатството. Макрон обеща и че заплащането за извънреден труд ще бъде освободено от данъци - така, както бонусите за служители в края на годината няма да бъдат облагани и затова компаниите ще бъдат насърчавани да ги дават.

В речта си в отговор на протестите на движението на "жълтите жилетки", които доведоха до безредици в Париж и много други градове, той призна, че гневът в страната е "дълбок и оправдан" - за последните 18 месеца не са решени проблемите от последните 40 години - и че много граждани изглежда са били "забравени". Условията на живот влошават качеството си, "държавата е твърде централизирана от десетилетия" и това затруднява публичните услуги.

От началото на протестите, започнали заради цените на горивата и стандарта на живот, Макрон и екипът му настояваха, че минималната заплата няма да бъде вдигната в отговор на протестите. Изявлението обаче бе обявено след последния ден на безредици в събота, когато бяха арестувани 1385 млн. души, а стотици бяха ранени.

"Поемам отговорността си за ситуацията. Може да съм създал у вас впечатлението, че имам други приоритети... Може да съм наранил някои от вас," каза още Макрон.

"Ако съм се борил, за да променя политическата система, е, защото вярвам в страната. Легитимността ми идва не от някаква титла, а само от вас... Вие сте единствената ми грижа," каза той към края на речта си.

Според репортаж на телевизия "Франс 24", излъчен непосредствено след речта, над 8 млн. души в страната с население 67 млн. живеят под линията на бедност.

Дневник