Европейският съвет в четвъртък ще бъде посветен на Брекзит, съобщи председателят му Доналд Туск в светлината на небивалата политическа криза във Великобритания. Съветът в четвъртък и петък имаше съвсем различен дневен ред, но в деликатен знак на подкрепа европейските лидери ще обсъдят още веднъж с премиера Тереза Мей вече постигнатото споразумение.

По-рано днес Мей отложи парламентарното гласуване за сделката, признавайки, че тя вероятно няма да бъде одобрена, и обяви, че заминава за Брюксел, за да преговаря отново. Решението ѝ е озадачаващо, тъй като и тя, и Еврокомисията казаха неведнъж, че тя е финално, че други уговорки няма да има и че ако британските депутати не го приемат, Великобритания просто ще напусне ЕС без споразумение.

"Няма да предоговаряме сделката, включително "предпазната мрежа" (бел. ред. за запазване на липсата на граница между Северна Ирландия и Ирландия), но сме готови да обсъдим как да съдействаме за ратификацията във Великобритания. Тъй като времето изтича, ще обсъдим и подготовката си за сценария "без сделка", писа Туск в "Туитър".

Британски репортери съобщават, че от "Даунинг стрийт" няма гаранция, че вот в парламента ще има преди Коледа или дори през януари. Но никой не очаква, че нещо ще се промени до края на седмицата. Утре, вместо Закона за Брекзит, депутатите ще обсъждат забраната на търговията със слонова кост и енергийната бедност.

Депутати от опозицията поискаха лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да внесе вот на недоверие, а от партията уточниха, че това може да се случи едва след като Мей се върне от Брюксел без успех, тъй като тогава вотът има по-голям шанс да мине. Съобщението на лявата партия казва още, че парламентарните избори са решението страната да излезе от тази патова ситуация.

Коментаторът на в. "Гардиън" Андрю Спароу посочи, че въпреки хладнокръвието си, Мей е преживяла тричасово унижение в появата си в парламента и че никога не е виждал такива подигравки към изявление на премиер. Според него Мей залага на това, че отлагането на вота ще стресне депутатите от перспективата за Брекзит без сделка – но това е отчаян ход без гаранции за успех.

Какво е "предпазната мрежа"

"Предпазната мрежа" предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента. След днешното изявление Найджъл Додс, който оглавява групата на ДЮП в камарата, възрази, че не вярва на Мей и че парламентът "не може да приеме" протокола и премиерът трябва да договори промени в сделката с ЕС.

Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода. В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.

Дори в невероятния сценарий, в който Мей успее да постигне промяна в тази клауза сега, твърдите консерватори, водени от Джейкъб Рийс-Мог вече казаха, че това няма да бъде достатъчно, за да подкрепят сделката.

Дневник