И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" във Франция са недоволни от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестното движение, предадоха Франс прес и ДПА.

Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон и лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор порицаха Макрон, че въвежда мерки, които ще бъдат платени от обикновените хора, а не от много богатите.
Меланшон каза, че ще има пети рунд от протести идната събота:

    "Пето действие от началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация".

Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин льо Пен написа в Туитър:

    "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок".

В Марсилия, Рен, в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава Франс прес и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация".

    "Може би ако Макрон бе казал тези неща преди три седмици, щеше да успокои движението, но сега е много късно", казва 34-годишен участник в протестите. "Чувства се като заложник и хвърля по някоя троха", казва друг.

Европейската комисия ще проучи внимателно бюджетните последици на мерките, обявени снощи във Франция от президента Еманюел Макрон, за да уталожи гнева на "жълтите жилетки", заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

    "Следим отблизо обявените нови мерки, но не можем да ги коментираме, преди да бъдат представени в детайли", добави комисарят, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Той каза това в Страсбург, където протича пленарна сесия на Европейския парламент.

Под натиска на социалното недоволство на "жълтите жилетки" президентът Макрон обяви вчера увеличаване на минималната заплата със 100 евро на месец от 2019 г., анулиране на увеличаването на данъците върху пенсиите под 2000 евро и освобождаване от данъци на извънредния труд. Тези мерки ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи френският държавен секретар за публичните дейности и финанси, пише БТА.

Клуб Z