Обединение от над 120 интелектуалци, учени и политици от 16 страни, начело с френския икономист Тома Пикети, отправиха вчера призив за дълбоко преобразяване на европейските институции и политики в статия във френския в. "Монд", цитирана от "Франс прес".

"След Брекзит и избирането на антиевропейски правителства начело на няколко страни членки вече не е възможно нещата да продължат както досега", предупреждават авторите на публикацията преди европейските избори през май догодина.

За да се позволи "изграждането на нови политически, социални и природозащитни основи на Европа" обединението предлага да се създаде "суверенен европейски парламент", разполагащ с бюджет, четири пъти по-голям от сегашния.

 Личностите, подписали призива, предлагат този бюджет да бъде 4 процента от БВП и да се финансира от четири големи европейски данъка - данък върху печалбата на големите компании, върху високите доходи, върху имуществото и върху въглеродните емисии.

Това обединение предлага бюджетът да служи за финансиране на научните проучвания, амбициозна програма за инвестиции с цел преобразяване на модела на растеж, както и посрещане на мигранти, позволявайки по този начин на страните членки да намалят отчисленията и таксите, понижаващи заплатите и потреблението.

В обединението около Тома Пикети участват френският историк Пиер Розанвалон, германският депутат Фабио Де Мази, бившият италиански премиер Масимо д'Алема и френският политолог Фредерик Матонти. /БТА

Дневник