7 общини от Шуменска област спечелиха финансиране за изграждане на мрежи за високоскоростен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия.

Toвa са Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Върбица, Смядово, Каолиново и Каспичан.

Общините ще получат по 15 хил. евро. До края на 2018 г. се очаква да подпишат споразумения с Комисията за получаване на ваучерите. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

За ШУМ.БГ от общините казаха, че при изграждането на мрежата ще се стремят повече жители да имат достъп до безплатния интернет, като направиха уговорката, че все още не са решили окончателно къде ще се изграждат точките за достъп. 

„Желанието ни е повече граждани да имат достъп до безплатната мрежа и затова ще опитаме да обхванем по-голяма част от града“, каза заместник-кметът на Шумен Росица Антонова.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев обяви, че безплатният интернет ще бъде достъпен в централната част на града, археологическия резерват, обектите, които представляват интерес за гражданите и туристите. 

Кметът на Върбица Мердин Байрям обясни, че ще обхванат централните части на Върбица и населените места от общината. „В града ще изградим мрежата около читалището, болницата, младежкия дом, там, където се събират повече хора. В селата Сушина, Бала река, Нова Бяла река, Маломир Иваново, Божурово искаме да обхванем централните площади и парковите пространства, където имаме детски кътове“, допълни Мердин Байрям.

„Предвидили сме да изградим мрежата на повечето публични места, по центъра на Смядово, поликлиниката, в района на кметствата и центъра в трите по-големи населени места, около по-големите детски площадки“, каза кметът на Смядово Иванка Петрова.

„Все още не сме решили къде ще бъдат точките, но още като кандидатствахме обсъждахме, че мрежата ще е изградена на обществени места, на гарата в Каспичан например, в централните части на населените места от общината“, обясни кметът на Каспичан Милена Недева.

"В момента обсъждаме кои места в общината да обхване мрежата. Предстои да обсъдим и техническото изпълнение на WiFi мрежата", каза кметът на Каолиново Нида Ахмедов.

В Нови пазар обмислят дали да се откажат от спечеления ваучер. „На този етап приоритет пред общината е изграждане на видеонаблюдение в населените места и работим изцяло в тази насока. Затова има вероятност да се откажем от ваучера за изграждане на безплатна интернет мрежа“, каза кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

Общо 113 български общини, ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. 215 представители на местните власти успешно са подали кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите бе „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

До 2020 г. се очаква Европейската комисия да обяви още конкурси за кандидатстване по инициативата WiFi4EU.

ШУМ.БГ