"Най-лошото тепърва започна" (в. Айдънлък), "Икономиката се отклони от пътя" (в. "Йени месаж"), "От растеж към свиване" (в. "Йени Ася"), "Растежът се свива" (в. "Милли газете") - това са някои от заглавията в турския печат, който съобщава за регистрираното забавяне в растежа на турската икономика.

Огласени вчера данни на Турския статистически институт ("Тюркстат") сочат, че икономическият растеж на Турция се е забавил до 1.6 на сто на годишна основа през третото тримесечие под натиска на високата инфлация и валутната криза. Брутният вътрешен продукт на Турция се е увеличил с 1.6 процента през периода юли-септември 2018 г. спрямо същото тримесечие на миналата година. Този растеж е по-нисък от пазарните очаквания за 2 процента и под 5.3 процента, които бяха регистрирани през предходното тримесечие.

Опозиционният в. "Айдънлък" напомня за сравнение, че през третото тримесечие на 2017 г. регистрираният икономически растеж е бил от 11.5 процента. "Бързото увеличение на инвестициите в обществения сектор и намаляването на вноса не успяха да попречат на забавянето. Заради валутната криза сме обеднели с 20 на сто на базата на долара", посочва изданието. Според "Айдънлък" данните за растежа са показател, че турската икономика е влязла в състояние на стагфлация (от "стагнация" и "инфлация"), характеризиращо се със застой и ръст на инфлацията. "Ясно е, че тази тенденция ще продължи и през следващото тримесечие. Тоест, длъжни сме да кажем на онези, които смятат, че най-лошото в икономиката е вече преминало, че за съжаление, то предстои", пише още вестникът в коментар, озаглавен "Днес застой, утре спад".

"Йени Ася" отива още по-далеч в прогнозите си, като цитира мнението на турския икономист Мустафа Сьонмез, според когото през последното тримесечие на годината растежът ще бъде отрицателен. "Ако оставим настрана сезонните фактори, ще видим забавяне до 1.1 процента. Икономическият модел, основаващ се на строителство и бетон, се срина заедно със строителния сектор", добави икономистът.

"Йени Ася" посова, че именно строителният сектор, някога движеща сила на турската икономика, сега преживява задълбочаваща се криза. Работниците с месеци не са получавали заплатите си и сега в отговор окупират луксозни апартаменти, пише изданието.

Красноречива стрелка надолу помества на челната си страница и в. "Йени месаж". Вестникът уточнява, че иманно строителният сектор е отбелязал най-голямо забавяне в периода юли-август-септември 2018 г. Регистрираният в сектора спад е от 5.3 процента спрямо същото тримесечие на миналата година, показват данните./ БТА

Дневник