Пожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Това съобщи пред "Нова телевизия" председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков. Огнеборците възразяват срещу постановление от края на миналата седмица, с което правителството съкращава бюджета им със 7 млн. лева.

Пожарникарите са на мнение, че недостигът на средства за поддържане на наличната техника, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби.

"За съжаление в последните десетилетия тази структура е оставена с недостатъчно финансов ресурс, което ни пречи на изпълнението на служебните задължения. През последните три години наблюдаваме едно задържане на средства, които не се превеждат към съответните структури. Тази година за пореден път останахме изненадани, че се одобрява прехвърляне на средства от едни структури към други. През миналата година по същия начин от бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха взети 8 млн. лева", обясни Венцислав Станков.

Той съобщи, че има райони в страната, където пожарникарите работят с маски с изтекла годност, което означава, че служителите на дирекцията вдишват вредните вещества, отделяни при горене.

Станков обясни, че ако до края на април не бъдат направени промени в наредбата за работното облекло, ще има протест.

Дневник