Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от БТА.

Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията. "В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей", допълни Юнкер.

"Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички", каза Юнкер.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. предпазна мрежа между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, добави Туск.

Малко преди това Тереза Мей обяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента, което бе насрочено за днес и ще се върне в Брюксел, за да продължи разговорите с европейското ръководство.
"Предпазната мрежа"

"Ако гласуването се състои, ще загубим", тъй като сделката ще бъде отхвърлена "със значително мнозинство", обясни Мей. Тя обясни, че допълнителното време преди вота ѝ е нужно, за да опита да договори допълнителни "гаранции" - разговор, за който по думите ѝ европейските лидери са готови.

Тя подчерта, че "предпазната мрежа" - клаузата за статута на Северна Ирландия и границата с Република Ирландия - не може да бъде премахната от споразумението с ЕС. Премиерът обаче увери, че ще опита в Брюксел да търси гаранции за начина, по който ще се прилага предпазният механизъм.

"Предпазната мрежа" предвижда Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с Европейския съюз, мярка, която би ограничила възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни за голямо съжаление на привържениците на т.нар. чист развод с Брюксел. Освен това то ще осигури на британската провинция различен режим от този в останалата част на Великобритания - недопустима ситуация за северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е необходим съюзник на Тереза Мей в парламента.

Двете страни си дават срок до 1 юли 2020 г. да ратифицират споразумение, което би заменило предпазната мярка в "протокола за Ирландия и Северна Ирландия". Ако не бъдат готови на тази дата, Лондон и Брюксел си оставят възможността да удължат - еднократно и за ограничено време - периода на прехода. В произволен момент след изтичането на преходния период ЕС или Великобритания могат да сметнат, че протоколът вече не е необходим. Решението обаче двете страни трябва да вземат заедно.

Дневник