Има опасност напрежението между Китай и САЩ около ареста в Канада на финансовия директор на китайската компания "Хуавей" (Huawei) г-жа Мън Ванчжоу да прерасне в протестна акция пред дипломатическите представителства на двете страни в китайската столица и до бойкот на американските стоки, съобщи ТАСС.

Днес край посолството на Канада в Пекин се появиха подсилени мобилни групи от полицейските специални части. Полицията не разрешава на преминаващите около дипломатическата мисия да я снимат. Аналогични мерки се вземат и за полоството на САЩ.

Нарастващото напрежение подтиква някои китайски фирми и граждани да бойкотират американските стоки, информира днес пекинското издание "Глобъл таймс". Като пример всекидневникът посочва изявление на китайската компания "Менпад" (Menpad) от Шънчжън, която произвежда различни "умни" устройства.

Компанията обяви, че в знак на подкрепа към "Хуауей" ще отдаде предпочитание на чиповете на този производител, а освен това ще плаща на сътрудниците си 15 процента от цената на мобилните телефони на "Хуауей", които те ще си купят за лично ползване. Освен това служителите, които бъдат видени с мобилни телефони на "Епъл" (Apple) в ръка, ще бъдат глобявани със сума, равняваща се на пазарната стойност на американския телефон. Освен това "Менпад" се зарича да не купува автомобили, произведени в САЩ.

Друга китайска компания, "Ченду" (Chengdu), от провинция Съчуан, обяви, че планира да замени оборудването си с продукция на "Хуауей". Тази фирма също обещава субсидии на работниците си при покупка на мобилни телефони на "Хуауей".

Междувременно Канада обяви, че все още не е получила от правителството на САЩ официална молба за екстрадирането на финансовия директор на "Хуауей", след като Мън Ванчжоу бе арестувана на летището в канадския град Ванкувър, информира електронното издание на в. "Ванкувър стар". Всекидневникът отбелязва, че съдията по изслушванията е пояснил следното: САЩ имат 60 дни от момента на задържането (1 декември) на Мън Ванчжоу, за да изпратят молба за екстрадирането й до канадските власти. Ако молбата не бъде получена в този срок, то задържаната ще бъде пусната на свобода. Освен това съдията е отбелязал, че след получаване на документа слушанията по екстрадицията на гражданката на Китай в САЩ могат да продължат от няколко месеца до няколко години. /БТА

Dnevnik.bg