Със спешни промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество управляващите от ГЕРБ искат да обезсмислят тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), свързано с гражданската конфискация. Миналата седмица върховните магистрати постановиха, че прекратяването на наказателното производство, обвинението по което е станало повод за проверка на имуществото, е абсолютна пречка да се води дело за конфискация.

Промяна на срока за проверка от антикорупционната комисия

Сега председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) предлага Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да има възможност да проверява някого повече от година и половина, колкото е максималния срок по закон. Освен това въпреки неспазването на сроковете антикорупционната комисия да не губи правото си на иск за конфискация.

Спешната промяна е внесена вчера и още утре ще бъде разгледана от правната комисия в парламента.

Във внесения от Кирилов проект е заложено промените да влезят в сила от 23 януари 2019 г. Той предвижда създаването на нова алинея, чийто текст гласи: "Неспазването на срока за извършване на проверка по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобитото имущество".

В момента съдилищата приемат, че ако проверката не приключи до година и половина, искът на антикорупционната комисия за конфискация е просрочен и делото се прекратява. В тълкувателното си решение върховните съдии коментираха и този срок - "срокът (с евентуалното му продължение) за приключване на проверката има значение за надлежното упражняване на правото на иск, тъй като изтичането на този срок го преклудира", заяви ВКС, припомня news.lex.bg.

Кирилов предлага в закона изрично да се въведе, че срокът за приключване на проверката не е преклузивен, а инструктивен. В коментар за специализирания правен сайт той е отхвърлил опасенията, че така се създава възможност за безкрайни проверки и ще отпадне дисциплиниращият ефект на сроковете за антикорупционната комисия. "Разбира се, че има дисциплина и при инструктивни срокове, а и в никакъв случай не се въвеждат вечни проверки. Проверката на КПКОНПИ е регулирана като процедура - има начало и момент, в който се установява или не незаконно придобито имущество и процедурата завършва с внасянето на иск", каза той.

И допълни, че тези промени се правят в спешен порядък, а всъщност вече е разработен по-мащабен проект за промени в антикорупционния закон. По думите на Кирилов той може би ще бъде внесен до края на седмицата.
"Имаме готовност да внесем по-детайлен законопроект, в който ще дадем повече възможности на лицата да събират доказателства в тази процедура и ще увеличим срока за подготовката и предявяване на иск за комисията", каза председателят на правната комисия.

В мотивите към вече внесения от проект той посочва, че неспазването на срока за извършване на проверката е основание за дисциплинарна отговорност и за търсене на обезщетение за вреди.

Промяната, която обезсмисля тълкувателното решение

Друга промяна, с която на практика се обезсмисля задължителното тълкуване на ВКС е, че неприключените дела по отменения вече Закон за отнемане на незаконното имущество ще се гледат по новия закон. По този начин ще се "заобиколи" указанието, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка за конфискация. Висящите дела са малко над 300, като не е ясно по колко от тях наказателното производство е прекратено или пък има влязла в сила оправдателна присъда. Едно от тях - с оправдателна сила, е срещу бившия зам. председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров.

За да не доведе тълкувателното решение до прекратяване на дела, спешно в антикорупционния закон се правят и други две промени. С първата се създава нова алинея, която гласи:

"Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизане в сила на присъда, с която подсъдимия е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона".

Всъщност действащият закон вече съдържа разпоредба с такова съдържание. Но тя не се отнася до засегнатите от тълкувателното решение дела по стария закон, в проекта е заложен текст, според който:

"Неприключилите до влизането в сила на този закон проверки и производства пред съда във връзка с отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност, както и производства по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания, се довършват по досегашния ред от Комисията". Освен това се предвижда: "Неприключилите проверки и производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество се довършват по реда на този закон".

Кирилов мотивира предложенията за промяна с "такава е действителната воля на законодателя". Допълва, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото.

"Целта на предложеното изменение е да цементира работата на сегашната КПКОНПИ извън всякакви правила и процедури. Най-вече да може да отнема имуществото и на лица, които или са оправдани от съда, или срещу които прокуратурата сама е решила да не повдига или поддържа обвинение. Това, разбира се, не е всичко. (...) Според новопредвидената алинея 7 в чл. 153 от ЗПКОНПИ антикорупционният орган няма да е обвързан с никакви срокове. Ще може да си чанчи с проверки и налагане на обезпечения и запори на воля и накрая, в удобен по собствено усмотрение момент, ще може да внесе иск за конфискация", написа юристът Емил Георгиев в социалната мрежа "Фейсбук" във връзка с предложения законопроект.

Делото за конфискация срещу Бисеров е прекратено

Потърсен от "Фокус" за коментар на тълкувателното решение на ВКС председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев пък заяви, че делото за конфискация на почти 2 млн. лв. срещу Бисеров е прекратено.

"За съжаление, ефектът ще е доста по-­голям. Направихме анализ, според който дела за над 21 млн. лв. ще бъдат прекратени, поради това, че са прекратени наказателните такива или са оправдани лицата в наказателното производство. Искам да подчертая, че за всички тези повече от 21 млн. лв. не сме установили законни източници. Тоест, това са незаконни пари и искаме отнемането им", коментира Георгиев и уточни, че именно това е бил смисълът и философията на закона, когато не успее по една или друга причина наказателното производство.

"В много случаи то има доста трудни процедури за събиране на доказателствата и ако не успее да се докаже виновността на едно лице ­ да му се отнеме незаконно придобитото имущество, за което няма никакви доказателства от къде има тези средства", обясни Георгиев. Той посочи, че с тълкувателното решение на съда, отново се е върнало старото положение, при което наказателното производство е водещо и при прекратяване на наказателното дело, КПКОНПИ трябва да прекрати своето производство.

Dnevnik.bg