Френският президент Еманюел Макрон не спомена в снощното си телевизионно обръщение понятието "премия за активност". В действителност индексирането на тази премия се крие зад обявеното от държавния глава увеличение на минималната заплата, информира радио "Франс енфо" (France Info).

Телевизионните зрители, които са слушали разсеяно изявлението на Макрон, може да са разбрали, че минималната заплата ще се увеличи със 100 евро на месец от 1 януари. Но формулировката, използвана от държавния глава, води до объркване. В действителност минималната заплата няма да бъде увеличена, а премията за активност ще бъде индексирана - малко повече от предвиденото и малко по-скоро, отколкото беше обявено преди кризата с "жълтите жилетки".

Ето какво каза Макрон: "Заплатата на работещ на минимална заплата ще се увеличи със 100 евро още през 2019 година, без това да струва и 1 евро повече на работодателя".

За разлика от това, което внушават думите на Еманюел Макрон, месечната минимална заплата няма да бъде повишена със 100 евро от 1 януари 2019 година. Минималната заплата ще нарасне само чрез автоматичното увеличение, предвидено в закона, което се очаква да бъде около 1.8 на сто (чисто около 20 евро).

Откъде идва тогава разликата от 80 евро? Хората на минимална заплата (или малко повече) ще получат увеличение на премията за активност още през 2019 година. Тази премия замени "дохода за активна солидарност" (RSA) през 2016 година и се плаща от държавата от средствата за семейни надбавки. Което обяснява защо това няма да струва нищо на работодателите, както подчерта Еманюел Макрон, отбелязва "Франс енфо".

Държавният глава обаче не припомни, че увеличението на премията за активност е било планирано още преди протестите на "жълтите жилетки": 30 евро през април 2019 година, 20 евро през октомври 2020 година и 20 евро през октомври 2021 година - или общо 70 евро до края на петгодишния президентски мандат (след първото увеличение с 20 евро през октомври 2018 година).

На въпрос на "Франс енфо" Елисейският дворец потвърди, че съобщеното от Еманюел Макрон означава ускоряване на графика за увеличаването на премията за активност. Като се прибавят и 20-те евро автоматично увеличение на минималната заплата от 1 януари, стават около 100 евро - колкото обяви президентът. За хората на заплата обаче това не е едно и също, тъй като върху премията не се правят пенсионни вноски и следователно тя няма да бъде взета предвид при изчисляване на пенсията, изтъква "Франс енфо". /БТА

Dnevnik.bg