Да не се подписва нищо по проекта "Турски поток" преди да бъдат доказани икономически ползи за България. За това призоваха от "Демократична България" на пресконференция. Зад оптимистичните твърдения за това как газопроводът "Турски поток" ще мине през България, се крие намерението да се похарчат минимум 2.6 милиарда лева (без ДДС), а вероятно значително повече, за нова газова инфраструктура, която да улесни евентуалния износ на руски газ през българска територия, без никакви гаранции за българския приход от този огромен разход, се казва в позицията на обединението на "Да, България", ДСБ и "Зелените"

Има съществена опасност този проект да се превърне в поредното мега източване на държавния бюджет, и България да продължи да бъде зависима от доставките на газ от един източник, предупреждават от "Демократична България".

От всичко, което изчетох останах с впечатление, е че важи поговорката "да изпуснеш питомното да гониш дивото", каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов, който е съпредседател на обединението. Той припомни, че българската държава има договор до 2030 с "Газпром" за пренос на газ през Украйна и Молдова. Атанасов смята, че има нещо необяснимо в тази активност на българските власти, тъй като все още няма официална позицията от руска страна за това, какво предлагат. Според Атанасов интересът на Русия е ясен, той е геостратегически и цели да заобиколи Украйна. Тръбата през българска територия ще струва 3,3 млрд. на държавното дружество "Булгартрансгаз", които дружеството няма и трябва да вземе на кредити. Това според Атанасов носи потенциален риск от загуба на собственост.

В преговорите да се включи и Европейската комисия

Мартин Димитров добави, че е имало много проекти "на тъмно" в българската енергетика и резултатите от тях винаги са били огромни загуби за българите. Димитров е убеден, че в преговорите по проекта трябва да бъде включена и Европейската комисия, тъй като най-големите пробиви при преговори с Русия са постигани с участието на комисията. "Искаме публичност на всички документи, няма логика да се позовава на търговска тайна. Цената на газа е 70% от цената на парното и за това има преобладаващ обществен интерес", каза още Димитров. Той припомни, че България е енергийно зависима от Русия и добави, че докато не бъдат направени интерконектори със съседни страни, което би позволило влизането на пазара и на друг газа, ще плащаме повече.

Невероятният сценарий за две тръби натоварени на 100%

"Днес пишем двойка по счетоводство на енергийния министър Петкова. Стъкмистиката с баснословните печалби от 100 процентовото запълване и на бъдещите, и на сегашните газопреносни мрежи, е невероятен сценарий, който се сбъдва само за целите на бъдещите кражби", добави и Владислав Панев ("Зелените"). Такива проекти трябва да бъдат реализирани, само ако има икономически ползи от тях, а това най-лесно се доказва от пазара, смята Панев.

"Тоталната липса на прозрачност и на корпоративно управление е причина за колапса на цялата енергетика. Няма какво да се чудим, че алтернативата сега е или фалит на държавната енергетика, или по високи цени на тока, което води до затваряне на индустриални предприятия и оттам до прехвърляне на кризата в отрасъла към цялата икономика. Както виждаме от ръста на цените на енергийната борса, правителството се спира на втория вариант. И вече държавния ТЕЦ Марица изток продава ток на високи цени. За сметка на потребителите", каза още Панев. . Според него отрасъла има нужда от реформи и истински пазар и за това държавния тец трябва да си върне студения резерв от Доган и Ковачки, да прекрати източването от доставчици на входа и да престане с несвойствените дейности.

България пак е на кръстопът

Христо Иванов ("Да, България") каза, че България се намира на кръстопът и трябва да реши на кой път да поеме. Ако се поеме на Изток това ще доведе до по-малко демокрация и свобода, ако хванем на Запад, изисква реформи – енергетика, съдебна система и въоръжени сили, смята Иванов. Той припомни, че от "Демократична България" имат поредица позиции, които много добре позиционират обединението на този кръстопът. Освен днешната позиция за "Турски поток" Иванов припомни и позициите за АЕЦ "Белене", отравянето на Скрипал, гостуването на руския главен прокурор Юрий Чайка, агресията в Украйна, санкциите към Русия, превъоръжаването на армията, Македония и т.н. "Това са нашите червени линии. Демократична България е единствената политическа сила, която има ясни позиции. ГЕРБ се свличат към източната част на този кръстопът", заяви Иванов. Той припомни и проруските и антиевропейските позиции на президента Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която дори се обяви срещу присъединяването на България към Еврозоаната.

Всеки който може да каже, че в България има коалиция "Цацаров", "Пеевски" и "Лукойл" може да застане до нас, ако тази ясното липсва, много много трудно можем да убеждаваме заедно, заяви Христо Иванов. Той обясни, че тези му думи са покана към всички политически партии да се самоопределят.

Dnevnik.bg