Междинна оценка на изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие 2012-2020 г. бе представена днес на редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет към Съвета в Североизточен район.

Заседанието се проведе в конферентната зала на "Арена Шумен" и на него присъстваха областните управители от Североизточен район, кметът на община Шумен Любомир Христов, представители на министерства, на организациите на работодателите, работниците и служителите, на Управляващите органи на оперативните програми.

В представения документ е направен анализ на първоначалните резултати в средата на периода на действие на стратегията като се  отчита, че социалното и икономическото развитие е с положителна промяна на ключовите индикатори, растеж след 2015 г.и перспектива на развитие с потенциал за постигане на над 50% дял на БВП на човек от населението от средната стойност на ЕС през 2020 г.

По отношение на междурегионалните различия анализите показват, че  коефициентът на заетост нараства на национално ниво с 3,5 пункта през 2017 спрямо 2016 г., като за периода няколко от областите регистрират значително нарастване на заетостта, сред които са Шумен и Добрич в Североизточен район.

Въпреки общата положителна тенденция във всички райони междурегионалните различия по отношение на безработицата се задълбочават. Разликата между най-високия и най-ниския коефициент на безработица на регионално ниво през 2017 г. е 8,1 пункта, или по-голяма от тази, регистрирана през 2010 г, когато е била 6,3 пункта.

Пред членовете на съвета представители на управляващите органи на оперативните програми представиха Индикативните годишни работни програми за 2019 г. по Оперативните програми за периода  2014-2020, като на заседанието бе одобрена Програмата за дейността на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район за 2019 г.

Днес областният управител на област Шумен проф. Стефан Желев предаде председателството на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район на областния управител на Варна Стоян Пасев, който съгласно ротационния принцип ще бъде начело на съвета през първата половина на 2019 година.

ШУМ.БГ