Мирно шествие в защита на строителния бранш с участието на строителна техника организира в сряда - 12 декември, в София Камарата на строителите в България (КСБ). Това съобщи председателят на управителния съвет на организацията, обединяваща над 1600 фирми, Илиян Терзиев.

Мирната демонстрация с около 1000 машини, чиито вериги ще бъдат свалени, ще премине по улиците на София с изходна точка бул."Цариградско шосе" между 7 и 12 часа.Подписка в защита на бранша, подкрепена от около 53 хил. души, ще бъде внесена в Народното събрание около 9.30 ч., а след това - и в президентството и в Министерския съвет.

В нея се изразява "безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за "високи цени и безобразно качество на изпълнението", за корупционни практики и отклоняване на средства" без те да са подкрепени с доказателства, а това руши авторитета на бранша.

"С подписката и утрешното събитие ние казваме на политиците: "Чуйте и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствие, за да вършим ние нашата", заяви Терзиев, цитиран от БТА, и предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще преминат към протестни действие в защита на правата си, работата, законността и сигурността.

С подписката камарата настоява да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, да не се разпространяват недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност, плановост и предвидимост особено в дългосрочен план, спазване на законите както от бранша, така и от политиците, подобряване на Закона за устройството на територията и Закона за обществените поръчки, отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, да има политика за подготовка на кадрите. Друго искане на бранша е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която над 1000 са били фирмите, работили по нея, а над 70 000 са били заетите.

КСБ настоява да се създаде възможност да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват невярна информация.

Ръководството на камарата не изключва, че целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор. От Камарата са обезпокоени от безотговорното според тях говорене, което те определят като национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство". От Камарата са притеснени от това какво би се случило с хилядите служители и семействата им, ако останат без работа.

Протестът идва на фона на настояванията от БСП за пълна проверка на качеството на новопостроените пътища и пътните ремонти и проверка на материалите в европейска лаборатория.

Dnevnik.bg