Бившият зам. кмет на София Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление, свързано с ремонта на релсовия път на ул. "Граф Игнатиев". Той заяви пред журналисти, цитиран от БНР, че при взимането на решенията се е водил от интересите на общината и никога не е решавал еднолично ­- за ремонта, за обществените поръчки.

На тези решения стояли подписите на експертите, които са били компетентни в съответните области.

Евгени Крусев обясни отново, че след като е получил призовка в качеството на обвиняем, подаването на оставка е била най­-отговорната и мъжка позиция, за да може разследването да си свърши изцяло работата.

Адвокат на Евгени Крусев е Менко Менков, когото е защитавал редица бивши министри, които са били разследвани след края на мандата си. Разследването срещу Крусев се води от спецпрокуратурата, а началото му е дадено от сигнал на "Спаси София".

Единствената официална информация по случая дойде от главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че "конкретно е свързан с обществената поръчка, която е свързана с шумо­- и виброизолиращи подложки, а в конкретния случай става дума за нарушение на разпоредба на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление". "Нека не оставаме с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно такава информация да бъде давана само на базата на връчена призовка. Към момента, в който обвинението е предявено, ще имате пълна информация", увери Цацаров.

Пресцентърът на държавното обвинение разпространи до медии писмо с подробности около обвинения днес бивш зам. кмет. От него се разбира, че според разследващите от действията на Крусев може да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева.

Разследването е започнало на 23 октомври и е образувала за престъпление по служба. Допълнително - на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. В съобщението на прокуратурата се уточнява, че ръководството на столичната община е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация.

Dnevnik.bg