Бивш канадски дипломат беше задържан в Китай, заявиха източници, цитирани от "Ройтерс" и БТА, както и канадската телевизия Си Би Си. Майкъл Ковриг беше задържан, след като по-рано този месец полицията в Канада арестува по искане на американските власти главния финансов директор на китайската компания "Хуавей" Мън Ванчжоу.

Засега не е ясно дали двата случая са свързани, но арестът на Мън разгневи Пекин и породи страхове от ответни мерки срещу чуждестранната бизнес общност в Китай.

Организацията Международна кризисна група, за която Ковриг работи в момента като съветник за Североизточна Азия, каза, че полага усилия той да бъде освободен.

Китайското външно министерство и министерство на обществената сигурност досега не са отговорили на изпратени им въпроси за задържането на Ковриг. Не се знае къде се намира той и каква е причината за задържането му.

Канадското посолство в Китай отказа коментар. Ковриг, който говори китайски, работи като експерт за Международната кризисна група от февруари 2017 г. Профилът му в социалната мрежа Линкдин показва, че от 2003 до 2016 г. той е работил като дипломат на различни места, включително в Пекин и Хонконг.

Дневник