Рускинята Мария Бутина, обвинена, че се е опитала да инфилтрира Националната оръжейна асоциация на САЩ, ще се признае за виновна тази седмица, показва съдебни документи, цитирани от агенция "Ройтерс".

Според Си Ен Ен и Ей Би Си Бутина вече сътрудничи на прокуратурата. През юли тя твърдеше, че е невинна, след като ѝ бяха повдигнати обвинения, че е опитала да влияе на мощна лобистка група в оръжейната асоциация, която имала тесни връзки с републикански политици, сред които и президента Доналд Тръмп.

Адвокатите ѝ преди посочиха зам.-гуверньорът на Руската централна банка Александър Торшин като връзката на Бутина с Кремъл. Торшин стана обект на санкции през април. Друго име, споменото в делото, е на Пол Ериксън, консервативен лобист, който е имал връзка с Бутина. На нито един от двамата не е повдигнато обвинение.

Делото срещу Бутина се води от прокуратура във Вашингтон, а не от специалния прокурор Робърт Мюлър, който разследва руската намеса в изборите през 2016г.

Торшин

64-годишният Торшин е адвокат, политик и банкер, близък на президента Владимир Путин. От 2015 г. е зам.-гуверньор в Руската централна банка, бил е и депутат и е отдавнашен радетел за легализиране на оръжията за лична употреба в Русия – тема, особено важна за консервативните републиканци.
Испанските власти го подозират във връзки с руския мафиот Александър Романов, който в свои телефонни разговори го нарича "Ел Падриньо", "Кръстникът". Романов бе осъден през 2016 г. и според Мадрид Торшин е бил ключова фигура в бизнеса му. Те са се готвели да го арестуват по време на негово пътуване в страната, но в последния момент той се отказва да пътува, вероятно предупреден какво го очаква.

Дневник