Световната и европейска шампионка по борба в категория до 62 кг Тайбе Юсеин е носителят на наградата "Спортен Икар" за постижение на годината. 27-годишната състезателка печели отличието за пръв път в кариерата си.

Юсеин изпрати силна година, в която не допусна загуба на тепиха. През май тя стана европейска шампионка на първенство в Каспийск, а през октомври спечели златен медал на световното в Будапеща.

Наградата "Спортен Икар" се връчва ежегодно от Фондация "Български спорт" от 1992 г. Традиционно нейният носител впоследствие печели и отличието "Спортист на годината".

Юсеин е била избрана единодушно от  управителния съвет на Фондация "Български спорт", в който членуват 16 души, предаде БГНЕС.

Носителят на 11 Световни купи в плувания маратон Петър Стойчев, който спечели първото в историята състезание по плуване в ледените води на Антарктида, получи отличието за шампионско дълголетие.

За отбор на годината беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова и Лаура Траатс. През 2018 г. гимнастичките, водени от треньора Весела Димитрова, спечелиха златен медал от световното първенство в София и си осигуриха квоти за олимпийските игри в Токио през 2020 г.

В категория "Достойно представяне" бяха отличени европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, европейската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева и златната медалистка от европейското по борба и сребърна от световното Биляна Дудова.

Голямата награда за най-добър млад спортист отиде при олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева. В категория "Пробив в световния спорт" беше отличен 21-годишният борец Кирил Милов, който спечели сребърен медал от световното първенство за мъже в Будапеща.

Шестима състезатели получиха награди в категорията "Млад и талантлив спортист" - скиорът Алберт Попов (21 г.), състезателката по фехтовка Йоана Илиева (17 г.), бадминтонистката Мария Делчева (18 г.), стрелецът Кирил Киров (18 г.) и акробатите Мариела Костадинова (16 г.) и Панайот Димитров (18 г.).

В категория "Впечатляващо представяне" бяха отличени сребърната медалистка от световното по бокс Стойка Петрова, Ивет Горанова (олимпийско карате), Явор Пешлеевски и Тодор Михалев (модерен петобой, щафета), Милена Тодорова (стрелба), Денислав Коджабашев (тенис на маса), Йордан Бозов (баскетбол).

Церемонията по връчването на наградите "Спортен Икар" ще се състои на 19 декември от 11.00 ч. в националната галерия "Двореца".

Дневник