Със страхотен гол на Мохамед Салах "Ливърпул" победи "Наполи" с 1:0 и се измъкна от най-трудната група в Шампионската лига. Двата отбора завършиха с равен брой точки (по 9) и с еднаква голова разлика (+2). Финалистът от миналия сезон обаче продължава напред заради повече отбелязани попадения - 9 срещу 7.

"Пари Сен Жермен" спечели първото място в група С. Френският шампион спечели убедителна победа с 4:1 като гост на "Цървена звезда" в последния си мач и завърши с 11 точки и голова разлика 17:9.

"Ливърпул" също продължава към осминафиналите на най-силния клубен турнир, а "Наполи" ще играе в Лига Европа напролет. "Цървена звезда" остана на последно място, но приключва европейското си участие със солиден актив от четири точки.

"Ливърпул" се нуждаеше от победа с 1:0 или с два гола разлика, за продължи в следващата фаза. Двата отбора изиграха много динамичен мач, в който петкратният европейски шампион пропусна много положения и можеше да бъде наказан в края. Вратарят Алисон обаче направи решаващо спасяване в добавеното време.

"Ливърпул" започна силно мача. В седмата минута домакините отнеха топката и организираха бърз контраатака. Анди Робъртсън получи на левия фланг и центрира към точката на дузпата за Салах, който беше оставен абсолютно сам. Египтянинът обаче си поведе много лошо топката и Давид Оспина я улови.

"Наполи" отговори с бърза атака, при която Марек Хамшик отправи силен шут от границата на наказателното поле, но топката прелетя малко над гредата. В ответната атака Трент Александър-Арнолд центрира от десния фланг към далечната греда за Джеймс Милнър, който се включи добре от задна позиция, но стреля неточно с глава.

В 22-ата минута "Ливърпул" прати топката във вратата на "Наполи", но попадението на Садио Мане правилно беше отменено заради засада. Натискът на домакините се засилваше и само добрата игра в защита на Калиду Кулибали срещу Салах предотврати сериозни опасности пред Оспина.

В 34-ата минута обаче сенегалският защитник не успя да се справи с голмайстора на Висшата лига. Салах получи добър пас от Джеймс Милнър, нахлу в наказателното поле, преодоля Кулибали и с десния крак прати топката покрай Оспина.

Малко след това грешка на Алисон даде шанс на "Наполи" да атакува с числено предимство наказателното поле на "Ливърпул", но всичко завърши с доста неточен удар по диагонала. В края на полувремето Дрийс Мертенс опита да изненада вратаря на "Ливърпул" с удар от 40 метра, но без успех.

Това беше и всичко интересно, до което "Наполи" стигна след гола на Салах. "Ливърпул" контролираше ситуацията на терена, пресата на отбора работеше добре и гостите от Неапол рядко стигаха до разиграване в близост до наказателното поле на противника.

В 50-ата минута домакините бяха близо до втори гол. Салах отново се измъкна зад защитата и напредна срещу вратаря, но ударът му с левия крак към близкия ъгъл премина покрай гредата.

Второто полувреме продължи във високо темпо с остри атаки към двете врати. С напредването на мача "Наполи" оставяше все повече празни пространства в своята половина.

Четвърт час преди края Салах беше изведен зад защитата. Египтянинът излъга Оспина, но след това топката му избяга твърде встрани. Той все пак опита прехвърлящ удар с десния крак, но вратаря но му избяга, след това опита прехвърлян, но вратарят на "Наполи" се върна навреме и направи отлично спасяване.

Две минути по-късно Оспина отново предотврати второ гол. "Ливърпул" организира скоростна контраатака, при която Робъртсън центрира остро към Мане във вратарското поле. Сенегалец засече топката от движение, но я изпрати в тялото на вратаря.

Десет минути преди края на мача "Наполи" стигна до най-добрата си възможност за гол в мача. Лоренцо Инсиние напредна отляво и центрира по земя към далечния крах на вратарскоро поле. Робъртсън не успя да изчисти топката и тя стигна до Хосе Кайехон, който обаче стреля високо над вратата.

В 86-ата минута Мане направи поредния пропуск на отсрещната врата. Сенегалецът получи топката от Салах на пет метра от голлинията, но стреля над гредата.

Във втората минута на добавеното време "Наполи" беше много близо до изравнителен гол и място в осминафиналите. Алисон обаче запази крехкия аванс на "Ливърпул" със страхотно спасяване срещу останалия очи в очи с него Аркадиуш Милик.

В последните секунди Мане направи още един фрапиращ пропуск пред вратата на Оспина.

Дневник