Популярният тайландски остров Фи Фи може да се сблъска със сериозен недостиг на чиста вода заради лошо управление на местния туристически сектор, посочи пред ДПА изследователка от банкокския университет Касетсарт.

Станал изключително популярен след заснетия там холивудски филм "Плажът", остров Фи Фи е посещаван от 10 000 туристи всеки ден. Щетите за околната среда, причинени от туризма, обаче доведоха до затварянето през юни за неопределено време на прочутия залив Мая.

Кораловите рифове на залива са се възстановили, като на видеоматериали, пуснати в социалните медии миналата седмица, се виждат десетки рифови акули в областта.

Според специалистката по водни ресурси към университета Касетсарт Ситанг Пилаилар островът се сблъсква с друга опасност - непитейната вода е заразена с тежки метали като кадмий и манган, като и с бактериите ешерихия коли. Чух за оплаквания от лошото качество на водата и обриви, но здравословните проблеми може да са много по-сериозни, ако водата се използва за миене на съдове и храни, предупреди тя.

Според Ситанг Пилаилар всички водни доставки на острова са монополизирани от един туристически оператор, който вече е пускал вода с висока концентрация на сол обратно в морето и на острова като част от производството си на питейна вода.

Това може да предизвика интрузия на морска вода. Ако ситуацията остане непроменена, може да не остане чиста вода на острова през следващите пет години, каза тя.

Големият брой туристи на острова води също така до 2500 кубични метра отпадни води всеки ден, което е шест пъти повече, отколкото количеството, с което може да се справи островът, допълни изследователката.

За момента няма нужда да се намалява броят на туристите на острова, но повечето туристически посещения определено ще създадат повече проблеми, коментира тя.

Процъфтяващият туристически сектор, който представлява над 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната, отчита непрекъснато увеличение на броя на туристите - от 32 милиона през 2016 година до 35 милиона през 2017 година, а тази година се очакват 38 милиона.

/БТА, Дневник