Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата си снощи в Брюксел с британския премиер Тереза Мей, че блокът на 27-те има желание да й помогне да получи одобрението на парламента в Лондон за проектоспоразумението за развода, предаде "Ройтерс". "Продължителен и откровен разговор с премиера Тереза Мей. Ясно е, че ЕС-27 иска да помогне. Въпросът е как", написа Туск в "Туитър".

По-рано той подчерта, че лидерите на ЕС няма да предоговарят постигнатата вече сделка, включително "предпазната мрежа" за ирландската граница. Същото заяви вчера и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който посочи, че няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

В понеделник Тереза Мей обяви, че отлага гласуването на сделката за Брекзит в парламента, което бе насрочено за вторник и ще се върне в Брюксел, за да продължи разговорите с европейското ръководство. Малко след това Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания. Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна, добави Туск.

Вчера след разговори с Мей германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "няма възможности" да бъде променено споразумението.

След срещата с Туск британският премиер каза, че тя и останалите лидери от ЕС споделят обща решимост да намерят начин да разсеят опасенията на британските депутати относно споразумението за Брекзит, предаде "Асошиейтед прес:, цитирана от БТА. Тя заяви, че "има споделена решимост да се справим с този проблем и да решим този въпрос", имайки предвид предпазния механизъм, предназначен да гарантира отворена ирландска граница. Много британски депутати искат той да отпадне, но ЕС настоява, че не може да бъде променен. Мей не каза какво би могло да бъде решението, като отбеляза, че "ние сме едва в началото на преговорите, в началото на дискусиите".
 

Дневник