Европейската комисия си дава време до пролетта, за да анализира бюджета на Франция, заяви вчера говорител на институцията след мерките, обявени от президента Еманюел Макрон в отговор на протестите на "жълтите жилетки", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Окончателният бюджет" на Франция ще бъде анализиран през пролетта, когато ще публикуваме икономическите си прогнози, каза говорителят.

Попитан дали това отлагане на оценката е свързано с изказване на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер от 2016 г., говорителят заяви, че думите на Юнкер са изречени "в друг контекст". Юнкер бе цитиран преди две години да заявява по повод на несъобразяването на Париж с общите бюджетни правила, че това е допустимо, "защото това е Франция".

Вчера еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза, че Европейската комисия "ще следи внимателно какво ще бъде въздействието от мерките, обявени от президента Еманюел Макрон за бюджетния дефицит на страната.

Сред тях бяха премахване на данъците върху част от доходите и увеличаване на минималните възнаграждения, както и отпадането на предвиденото допълнително облагане на горивата. Мерките предполагат, че ще има още разходи на френското правителство, което пък предполага по-висок дефицит през 2019 година и по-слаба финансова позиция, каза Райнер Гунтерман от Комерцбанк (Commerzbank).

Дневник