Медийната компания Sky обяви, че прекратява финансирането на най-успешния колоездачен отбор в последното десетилетие "Скай", който носи името ѝ от самото си създаване през 2010 г. Английската компания, която е създадена от милиардера Рупърт Мърдок, обяви че спира да инвестира в спорта.

През 2019 г. колоездачният тим ще отбележи своята 10-а годишнина, която ще бъде и последна под това име. Освен "Скай" се оттегля и миноритарният акционер 21st Century Fox.

"Влязохме в колоезденето, за да бъдем положителен пример за много хора. Горди сме с това, което постигнахме с отбора на "Скай", както и британското колоездене, на което сме дългогодишен партньор. Сега обаче е идеалният момент да се оттеглим и да се насочим към други наши цели", каза Джеръм Дарък, който е изпълнителен директор на групата "Скай".

"Скай" е сред най-успешните отбори в колоезденето. Тимът спечели осем големи обиколки (шест пъти "Тур дьо Франс" и по веднъж "Джиро д’Италия" и Вуелта Испания), 52 многоетапни състезания, 25 еднодневни надпревари и общо 322 етапни победи.

Колоездачният отбор беше водещ и в кампаннии на "Скай" за опазване на околната сред, изчистване на океаните от отпадъци и пластмаси, както и защита на животните.

"Философията на нашия отбор е изградена около ядрото от британски колоездачи, които да печелят по честен начин. Всичко това щеше да е невъзможно без "Скай" и подкрепата, която ни оказаха. Отворени сме към нови партньорства за 2020 г. Засега обаче не сме приключили, защото ни чака много важен сезон, в който трябва да изпълним целите си", каза директорът на колоездачния отбор сър Дейвид Брейлсфорд.

Дневник