Поредното увеличение на цената на ВиК услугите, макар и обусловено от отчетения инфлационен индекс, е необосновано и несправедливо за качеството на услугата, която се предоставя от оператора. Това казва областният управител и председател на Асоциацията по ВиК-Шумен Стефан Желев в писмо до медиите, разпространено от Пресцентъра на Областна администрация.

Проф. Стефан Желев ще участва в предстоящото открито заседание за обсъждане на изменение на цените на ВиК услугите за 2019 г., насрочено в Комисията за енергийно и водно регулиране  на 17 декември, на което ще изрази позицията си против предстоящото увеличение на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители в област Шумен.     

Днес областният управител изпрати писмо до председателя на КЕВР със становището си, в което изразява несъгласието си с публикувания доклад от дирекция „ВиК услуги“ и дирекция „Правна“ на КЕВР, предвиждащ увеличение  на комплексната цена за битови и приравнени към тях потребители на 3,400 лв./м3 с ДДС.

"Като областен управител и председател на Асоциацията по ВиК-Шумен поех отговорността за развитието на сектора и изразих положително становище за одобряване на Бизнес плана за развитие на ВиК Шумен за регулаторен период 2017-2021 година, с оглед необходимостта от създаване на условия за реализацията на големи ВиК инвестиционни проекти за област Шумен. Не мога обаче да се съглася с ново увеличение на цената на услугата, тъй като все още предишното увеличение не е довело до търсените положителни резултати и няма подобряване на качеството на услугите и на общото състояние на ВиК системите и съоръженията“, се казва в становището на областния управител до председателя на КЕВР.

ШУМ.БГ