Северна България винаги е била приоритет на правителството, а изграждането на автомагистрала "Хемус" трябва да стане необратимо. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание, цитиран от "Фокус". На заседанието присъстваха и кметовете на Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево, Ловеч и Плевен.

"Знаете, че преди години "Хемус" не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим", посочи премиерът. "Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг –" Струма", "Марица", "Тракия", а и "Хемус" да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари", обърна се Борисов към присъстващите кметове. Той акцентира, че средствата са събирани повече от битката с корупцията и контрабандата.

По време на същото заседания министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че 1.349 млрд. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на 134.2 км от АМ "Хемус". Това е записано в проекта на постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери.

По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. "С построяването на отсечката на автомагистрала "Хемус" ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост", допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ "Хемус" от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. Тя каза, че в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9.3 км и Буховци – Белокопитово – 16.32 км.

Дневник