Промяна в ръководството ще постави бъдещето на Великобритания в риск и застрашава преговорите за Брекзит. Това заяви британският премиер Тереза Мей малко след като депутати консерватори задействаха вот на недоверие срещу нея. Мей обяви, че ще се бори срещу вота с всички сили, предаде "Ройтерс".

Вотът ще се състои довечера. Ако го изгуби, Мей ще трябва да подаде оставка като лидер на партията.

По думите й който и да е нов ръководител, ще трябва да удължи срока за Брекзит, който по план трябва да настъпи на 29 март 2019 г.

"Един нов лидер няма да има време да предоговори споразумението за излизането и да прокара законодателството през парламента до 29 март, така че едно от първите му действия ще трябва да бъде удължаване или отмяна на чл. 50, забавяйки или дори спирайки Брекзит в момент, когато хората искат да продължим с него", допълни Мей. Тя каза, че е твърдо решена да завърши работата по излизането на Великобритания от ЕС

Очаква се вотът да се състои между 18 и 20 часа местно време. Гласовете ще бъдат преброени незабавно и ще има изявление възможно най-скоро след това.
Мей може да бъде свалена, ако 158 от нейните 315 депутати гласуват срещу нея. Ако победи, тя ще остане на поста си и лидерството й няма да може да бъде оспорвано през следващите 12 месеца. Мей все пак може да реши да подаде оставка, ако гласовете срещу нея са под прага, който е необходим, за да бъде свалена, но значителни като брой. Ако загуби, ще има надпревара за лидерството и тя няма да може да участва.

Министърът на търговията Лиъм Фокс и първият министър в кабинета на Мей - Дейвид Лидингтън, заявиха, че ще подкрепят премиера в гласуването днес. Според тях сега е напълно неподходящо време за оспорване на нейното лидерство.

Dnevnik.bg