Музиканти и представители на музикалната индустрия, сред които Ани Ленъкс, Палома Фейт и Били Браг, подписаха открито писмо, в което призовават за алтернатива на Брекзит, пише "Гардиън".

Писмото, публикувано от инициативата Music4EU, описва Брекзит като "значителна заплаха" за музикалната индустрия в страната, която може да унищожи нейните водещи позиции на глобалния пазар, както и да попречи на свободата за търговия, пътуване и рекламиране на британските изпълнители и техните творения. В текста са изразени и опасения относно достъпа до международни пазари и регулацията на авторските права. Музикантите искат да се намери алтернатива, с която да запазят настоящата си независимост.

Сред подписалите писмото са още Криси Хайнд, Джейми Кълъм, Асоциацията на независимите музиканти и големият независим лейбъл Beggars Group, както и различни фестивали, организатори на концерти и компании за мениджмънт.

Това е второ подобно писмо, публикувано през последните месеци. В предишното през октомври Деймиън Олбърн, Рита Ора и Джони Мар наред с други техни колеги подставиха подписите си под твърдението, че Великобритания "избра да ни постави в самопостороен културен затвор" с решението да напусне Европейския съюз. В него се споменаваха и опасения за повишаване на таксите за музикантите в резултат на спада в стойността на стерлинга.

През септември ръководителят на търговската асоциация Британска фонографска индустрия, обяви, че "бюрокрацията може да затрудни британските изпълнители при рекламирането на албумите им зад граница в Европейския съюз, ако нямаме приемлива сделка". Той също така изрази притеснението си, че това може да предизвика изфабрикувани закъснения, ограничения на турнетата и "отслабване на защитата на нашата интелектуална собственост".

Дневник