Въпреки проблемите от последните години борбата е спортът с най-много представители в десетката за "Спортист на годината". Сред най-добрите в българския спорт за 2018 г. попаднаха Тайбе Юсеин, Биляна Дудова и Кирил Милов.

На световното първенство в Будапеща Юсеин спечели златен медал, а Дудова и Милов стигнаха до финали, но взеха сребърни отличия.

Това обаче беше второто поред световно, на което страната остана без медал в свободния стил. След края на участието на борците в свободния стил министърът на спорта Красен Кралев се изказа силно критично. Впоследствие той посочи, че общото представяне на световното е надхвърлило очакванията.

В десетката влизат и две състезателки от леката атлетика - сребърната медалистка от европейското Мирела Демирева и световната шампионка за девойки Александра Начева.

Само двама са мъжете в десетката. Освен Милов там е и боксьорът Кубрат Пулев.

При отборите фаворит е ансамбълът по художествена гимнастика. Сред петимата най-добри спортисти с увреждания са атлетите Даниела Тодорова, Иванка Колева, Ружди Ружди, Християн Стоянов и състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев.

В анкетата са гласували 139 спортни журналисти. Победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се проведе на 20 декември от 20.30 ч. в "Арена Армеец". Преди година отличието взе Григор Димитров.

Топ 10 за "Спортист на годината" (по азбучен ред)
Александра Начева (лека атлетика)
Александра Жекова (сноуборд)
Биляна Дудова (борба)
Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)
Катрин Тасева (художествена гимнастика)
Кирил Милов (борба)
Кубрат Пулев (бокс)
Мирела Демирева (лека атлетика)
Стойка Петрова (бокс)
Тайбе Юсеин (борба)

Топ 5 за най-добър спортист с увреждания
Даниела Тодорова (лека атлетика)
Денислав Коджабашев (тенис на маса)
Иванка Колева (лека атлетика)
Ружди Ружди (лека атлетика)
Християн Стоянов (лека атлетика)

Топ 5 на най-добрите треньори
Весела Димитрова (художествена гимнастика)
Иван Петков (волейбол)
Петър Касабов (борба)
Петър Хубчев (футбол)
Стойко Цонов (лека атлетика)

Dnevnik.bg