Със 71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще се финансират подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

В рамките на този нов проект, финансиран от ЕС, всички 237 звена на спешната помощ в цялата страна ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят със съвременно медицинско оборудване. Освен това, ЕС ще съфинансира закупуването на 400 нови линейки, оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства, които да позволят бързо и ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи от пациенти.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "Този проект, финансиран от ЕС, значително ще подобри качеството и достъпността на здравеопазването в България. Той е нагледно доказателство за практическата полза от политиката на сближаване като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани."

Проектът ще допринесе за качественото и бързо обслужване на пациентите, като същевременно ще подобри икономическата ефективност на цялата система и условията на работа на медицинския персонал, се казва още в съобщението на Еврокомисията.

Дневник