Депутатите приеха окончателно промени в Наказателния кодекс. С тях се предвижда производството на алкохол или тютюневи изделия без разрешително да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 20 до 100 хил. лв, съобщава агенция "Фокус".

Лице, което изготвя, държи или укрива предмети, предназначени за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години. До законопроекта се стигна след оплакване на главния прокурор Сотир Цацаров от законовите пропуски, които пречат на работата на разследващите срещу нелегалното производство.

В края на септември той съобщи пред депутатите от парламентарната комисия за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика, че при една от акциите срещу нелегални цигари в Карнобат, Горна Оряховица, Тутракан и Дупница е бил задържан шофьор на бус, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата на намерените в него цигари, а обяснил, че тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили. До момента законът не предвиждаше наказания за нелегално производство на цигари.

След случая управляващите се заеха спешно с ремонт на законодателството след среща при финансовия министър Владислав Горанов между Цацаров, правосъдния министър Цецка Цачева, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

През Наказателния кодекс се изменя и Законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Промените там въвеждат регистрационен и лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари. Конкретен повод станаха акцията на прокуратурата и Агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" и арестът на собственика на групата компании около завода Миню Стайков. Законовата промяна обаче няма да го засегне, тъй като законодателните промени важат занапред. 

Дневник