Информационен киоск, на чиито терминал са заредени виртуални пътеводител и каталог е на разположение на посетителите на НИАР "Плиска", съобщиха от пресцентъра на шуменския музей.

Чрез пътеводителя всеки посетител може да се разходи из старата българска столица. С текстове и снимки са представени всички по-значими паметници, открити на територията на града. След края на всяка информация за отделен обект има библиографична справка, която е насочена към посетителите с по-голям интерес към старината.

Виртуалният каталог обогатява музейната експозиция. В него могат да се видят ценни предмети, открити на територията на Плиска, но съхраняващи се в други музеи. По този начин всеки посетител може да се запознае с цялото богатство на старопрестолния град.

От тази година в обекта се предлага и видео беседа, която представя един нов поглед към историята на града. Във видеото са използвани различни снимки и анимации, които още по-подробно и нагледно показват средновековната история на първата българска столица. Видео беседата се представя в удобна мултимедийна зала, в която е разположена и временна експозиция „Каменната арена на Плиска”.

В началото на годината в НИАР „Плиска“ бе пусната в експлоатация и платформата за виртуална реалност, с която посетителите могат да се завърнат в миналото и да разгледат отблизо Тронната палата.

ШУМ.БГ