Европейският парламент подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, най-голямото двустранно споразумение, сключвано някога от ЕС, предаде пресслужбата на институцията.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, прието с 474 гласа "за", 125 гласа "против" и 40 гласа "въздържал се", ще доведе до премахването на почти всички мита, които възлизат на стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията от ЕС. Това представлява ясен сигнал за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на привила и ценности, "във времена на сериозни протекционистки предизвикателства".

Печелят малките и средни предприятия

Докато най-чувствителните сектори за ЕС като производството на ориз остават защитени, то вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно или веднага, или след преходен период. Общо 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средни предприятия (МСП), които представляват 78% от износителите за Япония.

Парламентът призовава Европейската комисия да установи звена за контакт с тях, така че те да могат бързо да се възползват от споразумението.

Железопътен превоз и услуги

Япония отваря своя пазар на железопътните и на обществените поръчки в основните си градове за европейската конкуренция. Електронната търговия, международният морски транспорт и пощенските услуги също ще бъдат либерализирани.

Трудови кодекси

Парламентът приветства високото ниво на защита на околната среда и на труда, ангажимента към Парижкото споразумение за борбата с изменението на климата и насърчава двете страни да се борят с незаконната сеч. Същевременно евродепутатите подчертаха, че Япония трябва да ратифицира всички релевантни трудови кодекси, установени от Международната организация на труда.

Европейският парламент също така прие Стратегическо споразумение за партньорство с 535 гласа "за", 84 гласа "против" и 45 гласа "въздържал се", което разширява сътрудничеството в области като енергетика, образование, изследвания и развитие, развитието и борбата срещу изменението на климата и тероризма.

Следващи стъпки

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата на търговското споразумение от Европейския парламент се очаква Съветът на ЕС да даде своето крайно одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила стратегическото споразумение, трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки.

Икономическото споразумение за партньорство между ЕС и Япония, подписано на 17 юли 2018 г., създава търговска зона за 600 милиона души и покрива една трета от глобалния БВП и около 40% от глобалната търговия.
В момента текат преговори по отделно споразумение с Япония за защита на инвестициите.

Dnevnik.bg