Веднъж на ден отправям поглед към небето и казвам, благодаря ти Доналд Тръмп", каза писателят Майкъл Улф тази пролет. Авторът има сериозна причина да благодари на американския президент. Без Тръмп той нямаше да се нареди сред най-продаваните автори в САЩ за тази година, съобщава списание "Форбс", което вчера обяви годишната си класация за 2018г.

Всичко започна, когато на трети януари тази година "Гардиън" публикува изтекли в интернет пространството цитати от тогава все още предстоящата книга на Улф "Огън и Ярост. Белият дом отвътре". Адвокатът на Тръмп побърза да изпрати до автора писмо в опит да спре публикацията на заглавието и в което твърдеше, че книгата съдържа клевети спрямо американския президент. Съвсем очаквано Тръмп също не пропусна да атакува Улф в "Туитър". "Майкъл Улф е пълен загубеняк, който е си е съчинил историйки, за да продава тази наистина скучна и невярна книга", написа той в профила си в социалната мрежа.

Издателството Henry Holt се възползва от публичността на случая и изтегли премиерата на книгата по-рано от планираното. Резултатът не закъсня - тази "скучна и невярна" книга се продаде в 1.7 млн. бройки само за 3 седмици от публикацията си, пише списание "Форбс".

Благодарение на "Огън и ярост" Улф е спечелил 13 млн. долара за периода между 1 юни, 2017 до 1 юни, 2018. Цифрата е взета, преди да се удържат данъци, хонорари за литературни агенти и адвокати и изстрелва Улф на 7-мо място в годишната класация на списанието. Част от приходите на журналиста, който е и единственият автор на нехудожествена литература в класацията, идват от договора за продължение на книгата, както и от продажбата на телевизионни и филмови права.

11-те най-добре платени писатели в света за 2018г. са продали общо 24.5 млн. книги в САЩ за периода, въз основа на който се прави класацията, и са спечелили 283 млн. долара.

Известният с продуктивността си автор Джеймс Патерсън тази година се връща на първо място в класацията с печалба в размер на 86 млн. долара и 4.8 млн. продадени книги на територията на САЩ. Приходите на Патерсън за следващата година вероятно ще се покачат, благодарение на романа "Президентът липсва". Политическият трилър, чиито съавтор е Бил Клинтън, се е продал в повече от 660 000 хил. бройки след публикуването си през юни. Така Патерсън влиза за 10-и път в престижната класация в рамките на последните две десетилетия.

Тази година Дж. К. Роулинг остава на второто място със сумата от 54 млн. долара, която е с 41 млн. долара от миналогодишната й печалба. Авторката е спечелила по-голямата част от парите от продажби на стари заглавия и е отбелязала 2.9 млн. продадени книги в Щатите. Също така тя е продала права за увеселителни паркове, а е спечелила и от театралните продукции на "Хари Потър и прокълнатото дете" на Бродуей и на Уест Енд. Въпреки че филмът "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" не беше приет добре от критиците, филмовата поредица ще включи още три заглавия през следващите години.

Стивън Кинг държи третото място в класацията с 27 млн. долара. Кралят на ужаса е продал 2.7 млн. книги в САЩ и към неговите заглавия е имало засилен интерес, който се дължи на успешната филмова адаптация на неговия роман "То" от 1986г. Филмът направи 700 млн. долара на световния бокс офис и вече е планирано негово продължение, което се очаква да излезе през следващата есен.

На четвърто място тази година остава Джон Гришам с приходи в размер на 21 млн. долара.

Класацията на списание "Форбс" за най-продавани писатели за 2018г. е направена на базата на техните приходи за периода между 1 юни, 2017г. и 1 юни, 2018г. Цифрите са взети, преди да се удържат данъци, хонорари за литературни агенти, мениджъри и адвокати.

Пълен списък на най-добре платените писатели за 2018г. според класацията на списание "Форбс".

1. Джеймс Патерсън (86 млн. долара)

2. Дж. К. Роулинг (54 млн. долара)

3. Стивън Кинг (27 млн. долара)

4. Джон Гришам (21 млн. долара)

5. Джеф Кини (18.5 млн. долара)

6. Дан Браун (18.5 млн. долара)

7. Майкъл Улф (13 млн. долара)

8. Даниел Стийл (12 млн. долара)

9. Нора Робъртс (12 млн. долара)

10. Рик Риърдън (10.5 млн. долара)

10. Е. Л. Джеймс (10.5 млн. долара)

Dnevnik.bg