С 12 гласа "за" правната комисия в парламента прие спешно предложените от управляващите промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Въздържаха се само депутатите от "Воля" и БСП.

С промените на практика се дава право на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да извършва проверки в неограничен стриктно срок. (бел. ред. - досега имаше фиксиран срок, който се тълкува от някои юристи като инстуктивен, от други като задължителен).

До промените, чийто вносител е председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което постанови, че прекратяването на наказателно производство е пречка за производство за конфискация.

Ако законопроектът бъде гласуван в пленарната зала така, както е предложен, правомощията на КПКОНПИ ще се увеличат. Освен това намерението на вносителите е измененията да имат обратна сила от 23 януари 2018 г.

Тълкувателното решение засяга отменения вече антикорупционен закон, но по него са заведени над 300 дела.

Днес пред правната комисия в подкрепа на измененията се изказаха председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният и правосъдният министри Младен Маринов и Цецка Цачева. Според всички изказали се тълкувателното решение на съда отменя законодателната воля, която е, че производството по конфискация не е свързано с воденето на наказателни дела. Георгиев и Цацаров обвиниха съда, че променя закон и се меси във волята на законодателя като по този начин се смесва работата на властите.

Пламен Георгиев обясни, че заради тълкувателното решение на ВКС трябва да бъдат прекратени над 20 дела за над 22 млн. лв., по изчисления на комисията. Сред тях е и делото за конфискация срещу бившия зам.- председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров, който беше оправдан за пране на пари и укриване на данъци.

Тъй като проектът беше внесен в парламента в понеделник, а днес - сряда, вече се обсъжда в комисията, БСП обвини управляващите, че за пореден път поправят закони в много спешен порядък, Все пак надделя мнението, че има практическа нужда от тази промяна.

Dnevnik.bg