Унгарското правителство ще създаде мрежа от нови административни съдилища под надзора на министъра на правосъдието според гласуван днес закон, който според правозащитни групи може да подкопае независимостта на съдебната система, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Тези съдилища ще разглеждат дела, свързани с дейността на правителството, които понастоящем се движат от системата на общите съдилища. Пример са данъчни и изборни въпроси.

Министърът ще има определящ глас по бюджетите на новите съдилища и широки пълномощия при назначаване на съдии в тях. Очаква се те да заработят през 2020 г.

Според правителството новите съдилища са необходими за "по-добро функциониране на административните съдебни процедури", а съдиите в тях ще са независими и единствено ще се ръководят от принципите на върховенство на закона.

Унгарският хелзинкски комитет обаче предупреди, че законът "противоречи на ценностите, с които Унгария се обвърза, когато се присъедини към Европейския съюз", като работи срещу разделението на властите и размива границата между изпълнителната и съдебната.

Будапеща поиска Венецианската комисия към Съвета на Европа да разгледа промените. Комисията обяви, че ще изготви становище догодина, но засега отказва да коментира.

Dnevnik.bg